Pravděpodobně máte své oblíbené kousky, které nosíte již věky. Na tom není nic špatně, ba právě naopak. Jsou šperky, které k nám již neodmyslitelně patří a sotva si samy sebe dokážeme představit bez nich. 

Existují ale některá doporučení, která vám pomohou klenoty vhodně kombinovat a oceníte je také ve chvíli, kdy budete svou sbírku chvít rozšířit o nějaké nové kousky. Proto výběru šperků věnujte takovou pozornost, jakou věnujete také vhodným outfitům nebo líčení. 

Většina žen preferuje buď stříbro nebo zlato. Pokud si ale ten “svůj” kov vyberete špatně, můžete si nevědomky přidat nějaké ty roky navíc. Špatný odstín  může totiž zvýraznit tmavé kruhy pod očima a nerovnoměrný tón pleti. 

Volte drahý kov vhodný k vaší pleti

Vybírejte podle toho, jaký odstín pleti máte. Pokud je váš podtón teplý, měly byste zvolit zlato. Dámy s chladným podtónem by měly zvolit naopak stříbro. Je ale možné, že si nejste jisté, do které skupiny patříte. Existuje na to ale jednoduchý trik. 

Podívejte se na spodní stranu své paže. Pokud prosvítající žíly mají namodralou barvu, je váš podtón studený. Pokud se vám zdají spíše zelené, patříte mezi ty, kteří mají podtón teplý.

Šperkem, který obvykle nosíme prakticky neustále, jsou náušnice. A právě těm je potřeba věnovat nejvíce pozornosti. Jak stárneme, kůže a kolagen v ní začne bohužel pomalu povolovat. Na ušních lalůčcích to obvykle bývá poměrně dost vidět.

Příliš výrazné náušnice přitahují pozornost ke krku

Pokud si proto vezmete příliš těžké a velké náušnice, ušní lalůčky se stáhnou ještě více dolů. Tím se problém zvýrazní a navíc to přitáhne pozornost ke krku, který většina zralejších dam obvykle chce spíše zamaskovat. 

Volte proto spíše menší a lehčí náušnice. Hodí se například třpytivé náušnice v barvě, která vám bude ladit k očím. To vám dodá na mladistvosti a celkové lehkosti. 

Další kategorií šperků jsou náramky. Díky nim si ale lidé všimnou vašich paží a rukou, které také poměrně viditelně stárnou. V každém případě nemějte náramky na obou rukou, vypadalo by to, jako že máte nasazená pouta. Také nevypadá dobře kombinace náramků a krajkových nebo volánkových lemů dlouhých rukávů. Pokud ale máte zápěstí štíhlá, výrazný náramek vám bude jistě slušet. 

Řiďte se radou Coco Chanel

Prsteny mohou představovat problém, pokud trpíte na otoky prstů. V takovém případě by šperk byl nejen nepohodlný a zdraví neprospívající, ale navíc by na váš problém ještě upozornil. Pokud se vás ale tento neduh netýká, nic nebrání tomu, abyste své prsty ozdobily. 

Co se týká náhrdelníků, platí, že ze všeho nejvíce záleží na jejich délce. Pokud řetízek obepíná krk, bude to vypadat dobře, pokud jste nositelkou elegantní labutí šíje. Naopak pokud je váš krk silný, podobný šperk způsobí, že váš obličej bude vypadat kulatěji.

Náhrdelníky spadající těsně pod klíční kost vypadají dobře na většině lidí, protože obličej zeštíhlují. Přitahují také pozornost k ústům a bradě. Skvěle si proto budou rozumět s pěknou rtěnkou. Šperky spadající o něco níže do středu hrudní kosti jsou také velmi elegantní a navíc pomohou naznačit dekolt i u kousků oblečení, které žádný nemají. 

Nakonec věnujte pozornost množství šperků. Starší dámy se totiž někdy snaží přidat příliš mnoho vrstev. U mladších dívek se to snese, ale u starších dam to vypadá, jako by se snažily až příliš. Místo toho se proto řiďte nadčasovou radou Coco Chanel: “Než vyjdete z domu, podívejte se do zrcadla a jeden doplněk si sundejte.”

Související články