Není to tak dlouho, co se v oblíbeném českém historickém seriálu Zlatá labuť vrátila zpět do akce prodavačka Bára Veselá. Její návrat a obecně její postava však v dobovém kontextu moc nedává smysl.

-reklama-


Bára Veselá, jedna z hlavních postav v seriálu Zlatá labuť, se před nedávnem konečně vrátila, ale její návrat zanechal diváky zmatené. Jak je možné, že se teď Bára vrátila, když předtím utíkala před gestapem kvůli falešným obviněním? Zdá se, že scénář jde proti logice, když se Bára objevuje znovu bez obav z odhalení a dokonce se vrátila do domu, který kdysi opustila.

Marta Dancingerová jako Bára Veselá, FOTO: distr. TV Nova
Marta Dancingerová jako Bára Veselá, FOTO: distr. TV Nova

Diváci se na sociálních sítích podivují, že k návratu vůbec došlo. Bára totiž utíkala před gestapem poté, co ji Markéta obvinila z napadení. V tu dobu měla být těhotná, což Báře jen přitížilo, ačkoliv informace o těhotenství nebyla pravdivá.

Bára se před gestapem ukrývala na Slovensku v klášteře. Plánovaný útěk do Maďarska však selhal, neboť převaděč, který ji měl převést, byl podvodník. Vymámil od lidí peníze a nechal je osamocené v lese. Právě zde Bára ztratila veškeré své doklady. Během svého pobytu na Slovensku psala dopisy svým blízkým a zoufale prosila Matku představenou, aby našla způsob, jak je bezpečně poslat. Avšak až v okamžiku, kdy se chystala opustit klášter, zjistila, že žádný z jejích dopisů neopustil hranice klášterních zdí. Matka představená prostě nedokázala nalézt bezpečný způsob, jak je doručit adresátům.

Petr na Báru nepočkal

Bářin návrat vyvolává mnoho otázek, včetně toho, zda Toni věděla o jejím přežití, a co to znamená pro její vztah s Petrem Kučerou. Navíc je zvláštní, že se Bára nezajímá o osud svého syna Edy. Zatímco se diváci těšili na její návrat jako na romantické vyvrcholení příběhu, zdá se, že tato situace přináší spíše chaos a nesoulad s historickou realitou.

Marta Dancingerová a Adam Vacula v seriálu Zlatá labuť, FOTO: distr. TV Nova
Marta Dancingerová a Adam Vacula v seriálu Zlatá labuť, FOTO: distr. TV Nova

Bára Veselá, kdysi loajální prodavačka, teď přichází do Zlaté labutě s nadějí na nový začátek. Nikdo však nečekal, že by se dočkala takového odmítnutí ze strany svého milovaného Petra Kučery. Bára má pocit, že její minulý život už není jaký býval. Petr má nový vztah, Alena Irenu a Eva si našla nové místo. Jak je možné, že na ni Petr nepočkal a našel si novou milenku? Zdá se, že ho ani nenapadlo, že by se Bára mohla vrátit.

Citově ztracená a zmatená ohledně svého směřování přichází Bára s myšlenkou, že by pomstila Evu a zabila Grubera. Záhoř se na první pohled mylně domnívá, že Bára chce zbraň použít proti Petrovi. Jakmile se dozví pravdu, odmítá se na plánované vraždě podílet. Bára tedy vezme nůž a směřuje do obchodu, kde hodlá Grubera konfrontovat.

Až příliš rázná žena?

Na první pohled se Bára prostě zdá až příliš moderní, feministická, rázná. Žena tehdejší doby možná byla uvnitř taková, ale vážně to dávala takto najevo? V seriálu působí Bára trochu jako pěst na oko. Zdá se, že kdyby děj pokračoval bez ní, scenárista se soustředil na Petra a Toni a na konci by měl seriál Zlatá labuť mnohem větší smysl.

Návrat Báry do Zlaté labutě vyvolává otázky o smyslu a logice příběhu. Zdá se, že její postava přináší do děje nečekané moderní prvky, které narušují atmosféru a věrohodnost. Možná by bylo logičtější, kdyby se její návrat odehrál až po skončení války, což by lépe zapadalo do kontextu a poskytlo by romantickému příběhu větší význam. Myšlenka, že se v roce 1940 vrátí žena, kterou hledá gestapo, a ještě má myšlenky na to, že zavraždí velitele pražského okrsku gestapa, je dost mimo realitu.

Další díl Zlaté labutě můžete vidět příští čtvrtek ve 21:40 na TV Nova.

Zdroje: kinotip2.cz, medium.seznam.cz, medium.seznam.cz

-reklama-