Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Vědci objevili jednoduchou techniku, jak odhalit lháře. Stačí pozorně poslouchat

Nová studie odhalila jednoduchou techniku, která vám pomůže zjistit, zda vám někdo říká pravdu. Ukázalo se totiž, že lháři nemohou být důslední, pokud jim dáte úkol navíc. Jak uvádí Unilad, vědci poznamenali, že ke správnému použití této techniky nepotřebujete vůbec žádné odborné školení.

Existuje mnoho způsobů, jak zjistit, zda někdo lže. Můžete například najít důkazy, že to, co říkají, není pravda, a konfrontovat je. Ale pro případ, že takový jednoznačný údaj nenajdete, přišli vědci s novou technikou. Ukázalo se, že nevyžaduje sledování chování člověka, například koulení očima nebo škrábání se na nose. Podle vědců stačí jen naslouchat.

Novou metodu vytvořil profesor Aldert Vrij, autor studie z katedry psychologie na univerzitě v Portsmouthu.

Vědec se domnívá, že při sdělování nepravdivých informací je třeba vynaložit mnohem více úsilí, protože si musíte podané informace zapamatovat. Proto navrhl, že k odhalení lháře stačí přidat do rovnice další úkol, který by se prováděl souběžně s vyprávěním nepravdivé informace.

Cílem této techniky je odvést pozornost natolik, aby člověk podlehl vlastnímu klamu. “Za posledních 15 let jsme ukázali, že takové informace lze odhalit prostým přechytračením. Náš výzkum naznačil, že pravda i lež mohou znít stejně věrohodně, pokud mají lháři dostatek času na to, aby si promysleli, co řeknou. Když se však taková příležitost nenaskytne, zní pravda lépe než lež,” poznamenal Vrij.

Autor: Petr V., zdroj: Unilad, Titulní obrázek: Pixabay.com / Schwerdhoefer