USA ruší s okamžitou platností vývozní licence na prodej čipů od Intel a Qualcomm společnosti Huawei

Přidat na Seznam.cz

Pro společnost Huawei tato situace představuje velký problém. Vláda v USA totiž zrušila vývozní licence, které mají umožňovat společnostem Intel a Qualcomm dodávat společnosti Huawei polovodiče. Informace zveřejnil deník FT.

Konkrétně má jít o dodávky čipů pro mobilní telefony Huawei a notebooky. Dle informací ministerstvo neustále kontroluje své zájmy ohledně národní bezpečnosti a zahraniční politiky. Taktéž berou v úvahu měnící se prostředí hrozeb a také technologické prostředí. Proto se rozhodli pro tento krok.

Washington už v minulosti zavedl omezení

Díky potencionálním hrozbám Washington zavedl přísná omezení na prodej amerických technologií společnosti Huawei. Avšak dle zákonodárců to bylo málo. Dle zákonodárců čínská skupina pomáhá Pekingu provádět kybernetickou špionáž po celém světě i když to samotná společnost Huawei vše popírá.

Jestliže si zahraniční partneři USA mysleli, že představitelé změní svůj postoj, tak se hluboce mýlili, jak říká Meghan Harrisová, která je odbornicí na kontrolu vývozu z poradenské společnosti Beacon Global Strategies.

Pokročilé čipy od Huawei

Tato situace je zapříčiněna tím, že společnost Huawei neustále vyvíjí pokročilé čipy navzdory rozsáhlým kontrolám vývozu, které byly zavedené v roce 2022. Loni totiž přestavila společnost telefon Mate 60 Pro, který měl velmi pokročilý čip a překvapilo to i samotné odborníky.

USA apeluje i na ostatatní spojence v Evropě i v Asii, aby zpřísnili omezení vývozu technologií, které přímo souvisejí s čipy do Číny. Čína však tvrdí, že USA vážně porušilo její závazek, a to neusilovat o oddělení od Číny a nebránit rozvoji Číny. Čína se chystá vytvořit nezbytná opatření k ochraně legitimních práv a zájmů Číny.

Zdroj: FT