Běžná lékařská prohlídka u mladé ženy odhalila v těle varle

Kuriozní diagnózu si vyslechla teprve sedmadvacetiletá žena, když jí při běžné lékařské prohlídce v břiše našli varle. Varle ženě lékaři odstranit kvůli riziku vzniku rakoviny. Žena z Číny následně musela podstoupit hormonální léčbu.

Reklama

Šokující diagnózu mladá Číňanka jistě nečekala, když jí lékaři na předmanželské zdravotní prohlídce v břiše našli varle. O vzácném onemocnění informovala novinářka Iris Jiang na čínském portálu South China Morning Post.

Tato kuriozní diagnóza má i své odborné pojmenování. Jedná se o kongenitální adrenální hyperplazie (CAH), která postihuje jedno z padesát tisíc novorozenců.

Mladá Číňanka z provincie Chu-pej, která se nachází ve střední Číně, měla podle čínských lékařů mužské pohlavní chromozomy, ale také ženské pohlavní hormony. Její jméno nebylo z důvodu ochrany identity zveřejněno. Její pohlavní orgán je ryze ženský.

Ženě se již v 18 letech něco nezdálo. V minulosti si stěžovala na chybějící menstruaci i pomalejší vývoj prsou.

„Testy odhalily abnormální hladinu hormonů a možnou abnormalitu vaječníků. Lékaři ženě doporučili, aby podstoupila chromozomový test. Číňanka však tento test v minulosti odmítla,“ píše South China Morning Post.

Podle lékařů stojí za tímto kuriozním „onemocněním“ recesivní geny rodičů, které u potomků způsobují poruchy. Protože nedošlo ke včasnému odhalení a včasné léčbě, trpí žena osteoporózou a nedostatkem vitamínu D.

Tamní lékaři se rozhodli, že varle musí z břicha okamžitě odstranit kvůli zvýšenému riziku rakoviny. Operaci Číňanka podstoupila začátkem dubna letošního roku. V současné době již podstupuje hormonální léčbu.

Podle tamních lékařů je v podobných případech velmi důležitá rychlá léčba i včasná diagnóza.

Zajímavostí je, že sedmadvacetiletá Číňanka se o varleti ve svém těle dozvěděla teprve nedávno, když plánovala svatbu se svým partnerem.

„Sociálně je žena. Ale chromozomálně je to muž,“ vysvětlil podle čínského portálu SCMP zkušený gynekolog Duan Jie.

„Veřejné reakce na těžkou situaci mladé Číňanky jsou různorodé. Mnoho lidí na internetu vyjádřilo sympatie a obdiv k její odvaze čelit takové krizi identity,“ dodal web SCMP.

Autor: Petr Ševčík.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama