Sociální sítě
Nahoru

Současné umění na aukci Galerie KODL

Současné umění v posledních letech tvoří zhruba dvacet procent aukční nabídky Galerie KODL. Potvrzuje se tím stoupající zájem o tvorbu soudobých autorů, která bude na nadcházející již 91. aukci zastoupena známými jmény. S jejich díly se můžete seznámit na předaukční výstavě v prostorách galerie nebo také webu KodlContemporary.

České soudobé umění je stále oblíbenější. Zvýšený zájem jen uspíšil vznik inovativní platformy KodlContemporary pro české současné umění, jejímž cílem je spojovat české umělce s globálním publikem, sběrateli a veřejností. V kategorii soudobého umění již tradičně figurují známá jména, jako kupř. Rudolf Burda, Michal Cimala, Martin Janecký, Jan Kaláb, Šárka Koudelová, Adam Kašpar, Jakub Matuška (Masker), Michal Mráz, Lukáš Novák, Pasta Oner, Rony Plesl, Jaroslav Róna, Michal Škapa, Jakub Špaňhel či Monika Žáková.

Martin Janecký: Myslitel

Zastoupeni jsou hned čtyři autoři, jejichž hlavní doménou je sklo. K této obtížné technologii tvorby, však přistupuje každý z autorů svébytně. Martin Janecký patří v celosvětovém měřítku k nejuznávanějším sklářským sochařům. Svá díla vystavuje v galeriích a muzeích po celém světě. Dokonale zvládnuté řemeslo a zároveň hluboké umělecké cítění je na Janeckého sochách patrné na první pohled.

Ve své tvorbě pracuje primárně technikou, kterou ovládá jen několik lidí na světě, a to ručním tvarováním skla zevnitř žhavé baňky, tzv. inside bubble sculpting. Technologie, při které se nepoužívají žádné formy, je jedna z nejtěžších disciplín v práci se sklem. V aukci se představí jeho socha Myslitel.

Lukáš Novák: Vertical Blue

Lukáš Novák je předním současným umělcem a konceptuálním designerem, jenž je mezi sběrateli známý i používáním netradičních či nevšedních sklářských technologií. Vystavované dílo představuje další z autorových technologických specialit – vlastní jedinečný materiál sklo-kámen. Vertical Blue je zcela prvním objektem vytvořeným touto technologií, a proto se jedná o sběratelský unikát.

Rudolf Burda: Star of Jungle

Abstraktní objekt Rudolfa Burdy Star of Jungle prezentující jeho fascinaci vesmírem a divokou přírodou je vyroben z českého ručně vystříbřeného, dokonale čistého křišťálu. Středem kompozice se stává větší zrcadlová silnostěnná koule, kolem níž pravidelně obíhá 24 jejích menších napodobenin. Autor zde pracuje s jeho typickým a oblíbeným magickým principem nekonečného zrcadlení.

Rony Plesl: Corset I

Světově uznávaný umělec Rony Plesl je známý pro užívání speciální technologie Vitrum Vivum umožňující odlévání velkých skleněných objektů. Tentokrát se představuje nejen skleněnou plastikou (Corset I; bude dražen v charitativní aukci pro Paraple), ale i jinou, dosud nepříliš objevenou stránkou vlastní tvorby – dílem Translucent ze stejnojmenné série kreseb na perforovaném papíře.

Předaukční výstava probíhá od 29. dubna do 25. května v prostorech Galerie KODL. Samotná aukce se uskuteční 26. května v Paláci Žofín od 12 hodin. Limitace na portálu Artslimit.com začíná 29. dubna a vyvrcholí souběžně s aukcí.

Více z rubriky Umění

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.