Bezpečnost a pohodlí v přírodě: pro venkovní aktivity vybírejte obuv s rozmyslem

Jaro je dobou, v něm mnoho lidí začíná po zimě sportovat a být více aktivní. Zároveň je to dobou obnovy energie a rozhodně také šatníku. Mnohé totiž může překvapit jarní deštník, nebo nebývale teplé či naopak studené počasí.

img

Nepravidelnosti a výkyvy klimatu nejsou ojedinělé. Proto je dobré myslet na vhodné oblečení a obutí. Rozhodně se hodí užívat staré známé pořekladlo více tenkých vrtev, z aktivních materiálů, než několik málo teplých vrstev, které nejde kombinovat při změně počasí. A pokud budou svrchní vrstvy navíc voděodolné a neprofouknutelné, tím lépe. Můžete se také například hodit pracovní obuv, která se hodí nejen na tvrdou dřinu, ale také na rozmáčené lesní cesty plné kamenů. A uzavřít si pro případ nehody například i úrazové pojištění. Obzvláště, pokud se chystáte do hor nebo do skal.

Jak vybrat správné boty do hor?

Mít dobré, pohodlné, funkční boty do každého počasí je zejména na jaře, kdy se často střídá počasí, základ. Může se hodit například prodyšná pracovní obuv od Strauss. Ta je typická pro outdoor, kdy chrání jak vaše chodidla od chladu a vláhy, tak od zvrtnutého kotníku nebo puchýřů. Proto je pracovní obuv vhodná jak pro všechny druhy manuální práce, ale také pro tůry po horách nebo skalních průrvách. Nic neudrží turistu lépe na jeho dobrodružství, než poctivé boty. Je to jeho ochrana před nepřízní počasí i unaveným nohám. Ať už tedy zvolíte jakoukoliv variantu pro pracovní obuv, kotníčkovou nebo vysokou, či jakýkoliv materiál, od membrány, po kůži, neuděláte krok vedle. Obuv je rozhodně vhodné nepodcenit a i přes to, že jste člověk, který chodí zaryté celý rok v teniskách, tak s pořádnými pohorami neuděláte chybu.

Která bunda vás ochrání proti větru i dešti?

V dnešní době se do specializovaných obchodů dostává zboží využívající technologie kosmonautů na Měsíci. A ač vám to přijde divné, je to tak. Mnoho membránových svršků bylo vyrobeno původně právě pro letce do Vesmíru. Když je to dobré pro ně, pak to bude stoprocentně vhodné i pro dlouhou jarní túru nebo několikadenní putovní akci s batohy outdoor. Se správnou funkční bundou totiž neexistuje příliš náročná nebo nereálná výzva. Je vhodné, aby svrchní funkční povrch byl ochrana před deštěm, stejně jako před jakoukoliv jinou změnou počasí. Pokud má zároveň zátěr proti profouknutí, nebude vám zima ani v extrémním chladném větru. Je také vhodné počítat s váhou vybraného textilu, protože pobyt outdoor vyžaduje jisté plánování toho, kolik si toho dobrodruzi s sebou zabalí a nesou na zádech. Není to vždy jen snadná procházka parkem, ale často tvrdá práce s těžkou krosnou.

Co dělat v případě nehody?

Úrazové pojištění funguje jako ochrana proti nenadálým nehodám. Ať už se vám při pobytu outdoor stane cokoliv, je to vždy ten nejlepší pomocník. A to nejen vzhledem k měnícímu se počasí, ale také jej můžete využít v případě fyzicky namáhavé práce. Pojištění má být nastavené tak, aby bylo funkční a odpovídalo vašim potřebám - ne potřebám pojišťovny. Nebojte se tedy vyjednávat jednotlivé podmínky toho, co od něj očekáváte, a jak bude plnění probíhat. I v těchto institucích pracují jen lidé, kteří se snaží udělat pro své klienty to nejlepší, aby s nimi uzavřeli pojistnou smlouvu, tak si to nenechte jen tak protéci mezi prsty. Ať už se tedy chystáte na vodu, do hor, na putovní výlet, nebo jízdu na koni - to vše může být do pojištění zařazeno. Stejně jako téměř všechny druhy sportů a pohybových aktivit.

Jak tedy vyrazit do přírody bezpečně?

Lákají vás Krkonoše, Tatry, Pyreneje nebo jakákoliv jiná destince, nezapomeňte se na to vhodně připravit. A to nejen zjištěním tras a možností odpočinku a pomoci - pokud vás bude čekat náročnější trasa. Ale také fyzicky a logisticky, neb je to docela práce se někam dostat po svých. Žádný trénovaný Herkules z nebe nespadl, proto začněte od menších kopců k větším a dávkujte si náročnost tras postupně. A nezapomínejte ani na vhodné oblečení a obutí. Součástí správné výbavy patří také dostatek jídla a pití, znalost možnosti doplnění pitné vody. A například ani s lékárničkou neprohloupíte. Mít s sebou několik náplastí na puchýře, obinadlo, dezinfekci nebo černé uhlí vám často doslova zachrání nohy a i zážitek.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.

NOVÉ
Propojení těla a mysli pomocí jógy a meditace

Propojení těla a mysli pomocí jógy a meditace

Životní styl komerční článek

Jóga a meditace jsou dva pilíře, které tvoří most mezi tělem a myslí, a nabízejí cestu k hlubšímu poznání sebe sama a zlepšení celkového zdraví. Jak přesně mohou jóga a meditace změnit váš život?



NOVÉ
Nejnovější trendy v plážové módě

Nejnovější trendy v plážové módě

Životní styl komerční článek

Léto klepe pomalu na dveře a vy ještě netušíte, co budete v parných dnech na pláži nebo u bazénu nosit? Nevadí! Na následujících řádcích si totiž posvítíme pěkně zblízka na aktuální trendy v plážové módě. Prozradíme vám, jaké plavky, obuv i doplňky společně kombinovat, aby byly vaše outfity dokonalé.