FRANTIŠEK SARNA

V tomto čísle se na stránkách našeho týdeníku LUK prezentuje reprodukcemi svých obrazů velice známý výtvarník z Vysočiny Jiří Huďa, narozený 21. 4. 1940 v Jihlavě. Už v dětství se u něj projevuje jeho výborné, kreslířské nadání a je naplněn zjevně fantazií, vitalitou a vnitřní emocí malovat. Obrazy Jiřího Huďi však nezůstávají pouze u malířského projevu olejomalby, ale pracuje i temperou a akvarelem. Výrazové prostředky je třeba hledat zákonitě v jeho nejbližším okolí, a to je krajina, která jej obklopuje. Krajinářství je základem jeho tvorby. To neznamená, že jeho výtvarné pojetí neprošlo určitým vývojem. Tvůrčí impuls zjevně dominuje ve vyjadřovací vizi poetického expresionismu. Výraznou roli v jeho obrazech hraje obrysová linie, zdůrazňující kontrastní spojení jednotlivých prvků při budování obrazové plochy. Jeho poetické tahy štětce ale neznamenají formální nevázanost ani opomíjení čí destrukci tvaru. Jeho akt malby je naopak neobyčejně úzkostným dílem, plným tísnivé naléhavosti. Nosnou část tvoří tempera, akvarel a olej. Vzájemnou kombinací vytváří svůj nezaměnitelný výtvarný akord. Pozvolna upouští od pestré barevnosti a jasu. Není to nějaká libovůle nebo formální záležitost. Je to období proměny krajiny časovými proměnami, které zasahují i do tvárnosti krajiny na Vysočině a jejího životního prostředí. Malíř Jiří Huďa si uvědomuje jak kladné, tak i záporné stránky této proměny pro život kraje, který jej obklopuje, jak patrno z jeho obrazů zde prezentovaných.

Tato skutečnost jej přivádí do určité nadčasovosti. V obrazech začíná převládat okr a žlutě i modře v souznění s hněděmi. Tvary ohraničuje obrysy se zvláštní vnitřní psychikou a jeho obrazy dostávají neopakovatelný nostalgický podtext.

Vysočina je jeho domovinou a pro tento kraj se stal významnou malířskou osobností. U výtvarníka, malíře nelze opomenout velikou lásku k tomuto kraji. Tvorbou zaměřuje svou pozornost nejen na svůj kraj. Vstupuje i do regionů, kde tvoří a pracují neméně tvůrčí umělci, kteří nejsou vlečení populistickými manýrami tohoto současného světa, ale pracují poctivým citem a láskou ke své zemi, kraji, ve kterém žijí a odvádí mu díl svého vyznání.