Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejezdi do Německa, varují Marciniaka. A to má zahajovat Euro. V Mnichově

  15:26
Než ve středu došlo na semifinálovou odvetu Ligy mistrů v Madridu, španělská média fotbalisty místního Realu v legraci varovala: „Zdržte se protestů, rozhodčí Marciniak dělá bojová umění.“ Po zápase se polskému sudímu Szymonovi Marciniakovi thajský box spíš mohl hodit k sebeobraně, před běsněním fotbalistů Bayernu Mnichov.
Polský rozhodčí Szymon Marciniak během semifinále Ligy mistrů mezi Realem...

Polský rozhodčí Szymon Marciniak během semifinále Ligy mistrů mezi Realem Madrid a Bayernem Mnichov. V nastavení předčasně přerušil hru a gól Bayernu na 2:2 platit nemohl. | foto: Reuters

Za měsíc v Německu začne mistrovství Evropy. A zahajovací zápas mezi domácím mužstvem a Skotskem má podle indicií z Polska dostat právě Szymon Marciniak. A k tomu se hraje v Mnichově...

„Může být pro něj těžké dostat na starosti další velký zápas. Taková je praxe komise rozhodčích UEFA,“ zmínila pro CBS Sport Christina Unkelová, někdejší americká sudí FIFA.

„Nedovedu si představit jiného kandidáta než je Marciniak,“ citoval polský deník Przeglad Sportowy někdejšího mezinárodního sudího Rafala Rostkowského.

Necitlivé? Asistent rychle signalizoval těsný ofsajd Bayernu, sudí se omlouvali

I potom všem, co se stalo před středeční půlnoci v Madridu?

„Skandál!“ křičelo z titulní strany nejčtenějšího německého deníku Bild.

„Nejezděte do Německa. Pro vaši vlastní bezpečnost,“ píší rozzuření fandové Bayernu příspěvky pod reportáže i na sociální sítě.

„Tohle vyhrožování překračuje všechny meze,“ reagují polská média.

Rozčílený Thomas Müller na rozhodčího Szymona Marciniaka.

Ve třinácté minutě nastavení, kdy byli značně unavení hráči i sudí, pomezní Tomasz Listkiewicz a vzápětí Marciniak „chybovali“. Možná osudově.

Listkiewicz za stavu 2:1 pro Real předčasně zvedl praporek, přestože podle pokynů FIFA měl útočnou akci Bayernu nechat dohrát. Marciniak zase zapískal, ač mohl a měl s hvizdem počkat. Dvě hrubé chyby v jedné vteřině. Zvlášť když v tu chvíli Müller hlavou přiťukl volnému de Ligtovi a ten z otočky zakončil.

Jenže než se míč dostal k de Ligtovi a poté do brány, Marciniak hru přerušil. Videoasistent tak už nemohl zkoumat domnělý ofsajd hráčů Bayernu. Gól neplatil, stav zůstal 2:1, Real postoupil do finále a Bayern byl vyřazen.

Poražení zuřili, trenér Thomas Tuchel od sudích odmítl přijmout omluvu. „Katastrofa, porušení pravidel, bezmyšlenkovité chování. Teď opravdu není čas se omlouvat. Nelze udělat dvě velmi vážné chyby a omluvit se,“ řekl Tuchel na tiskové konferenci.

O chybu se však nejednalo. „Tato ofsajdová scéna není porušením pravidel,“ poznamenal pro magazín Kicker pravidlový expert německého svazu Lutz Wagner. „V dokumentech UEFA a FIFA jsou jasné pokyny, jak postupovat. Skládají se především z ukázkových scén s definovaným výkladem k takzvanému zpoždění. Jde o opožděné signalizování blízkých nebo velmi blízkých možných ofsajdových situací.“

Kouč Bayernu Thomas Tuchel se zlobí na asitenta rozhodčího.

„Bylo to jedno z těch klíčových rozhodnutí, které mění osud zápasu. Celá rozhodcovská obec z toho nebudou mít dobrý pocit. Zvlášť, když je k dispozici tolik technologií, které nám mohou pomoci se se těmto typům chyb vyhnout,“ upozornila Unkelová.

Nešlo o porušení pravidel, ale necitlivé rozhodnutí. Každopádně to nebyl jediný přehmat sudích v zápase. Po vítězném gólu Joselua v první minutě nastavení signalizoval druhý pomezní Adam Krupsik ofsajd, ale jelikož akce už byla dohraná, zkoumal postavení střelce videoasistent. Ten doporučil branku uznat, protože k přestupku nedošlo. I když Krupsik měl opačný názor, v tomto momentě se zachoval správně, protože nic neovlivnil.

V první půli měl hlavní Marciniak štěstí při vyložené šanci Realu, kterou nadvakrát zázračně zlikvidoval brankář Neuer. Na hřišti byly dva míče, což některé bránící hráče Bayernu zmátlo a i díky tomu mohl Real dát gól. Polský sudí měl hru přerušit, ale to neudělal.

Marciniak je považován za jednoho z nejlepších fotbalových sudích planety. „Možná je úplně ten nejlepší,“ dočtete se často v polských médiích.

Nečekaný hrdina Realu. Jak si žolík Joselu splnil sen: To nevymyslíte

Když v prosinci 2022 řídil finále mistrovství světa mezi Argentinou a Francií a v červnu 2023 pak finále Ligy mistrů mezi Manchesterem City a Interem Milán, stal se prvním sudím v historii, který byl delegován na nejvýznamnější zápasy na reprezentační i klubové úrovni v jedné sezoně.

Navíc pískal i semifinále Ligy mistrů a loni v prosinci i finále mistrovství světa klubů.

„Zahajovací zápas šampionátu je zase úplně něco jiného. Obrovská prestiž a velká zodpovědnost. Rozhodčí by v úvodním utkání měl jít ostatním příkladem, jak rozhodovat po celý turnaj a jak vykládat různé situace. Takový zápas by měl vést někdo, kdo garantuje nejvyšší úroveň. A to je Marciniak,“ zdůraznil Rostkowski.

I po trapasu v Madridu se ho v Polsku zastávají.

„Po finále mistrovství světa byl málem vzorem dokonalosti a po jednom špatném rozhodnutí ho vláčejí bahnem,“ rýpl si Przeglad Sportowy.

Fotbalisté Bayernu si stěžují hlavnímu rozhodčímu Szymonu Marciniakovi kvůli odpískání ofsajdu těsně před koncem utkání s Realem.

„Není přehnané říci, že jako rozhodčí pískal přesně až do samého konce. Nesnažil se být středem pozornosti. Zasahoval jen tehdy, když to bylo nezbytně nutné. Nepodlehl těm hráčům, kteří si chtěli vynutit pokutový kop. I komunikace na hřišti zaslouží pochvalu. Nebo na prstech ruky ukázal, kolik minut ještě hodlá přidat. Je to maličkost, ale zároveň něco, co stojí za to ocenit.“

„Ale nakonec se stal obětí vlastního úspěchu. Zápas odřídil skvěle. Ve svém jednání byl tak pečlivý, že se vzácnou úctou přidal dostatečný počet minut. Jak se ukázalo, k jeho vlastní škodě. Na samém konci udělal chybu, o které se bude dlouho mluvit,“ píše v komentáři polský deník.

„Nepředpokládá se, že by tímto verdiktem svůj kredit výrazně ztratil. Jen se podívejte na příklad Anthonyho Taylora. Loňské finále Evropské ligy řídil ostudně a přesto patří mezi favority na finále Ligy mistrů.“

Autor:

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
  • Nejčtenější

Fotbalový svaz schválil nový stadion na Strahově, Sparta nabídla 1,8 miliardy

30. května 2024  11:41,  aktualizováno  18:24

Sparta může na Strahově postavit novou arénu s kapacitou 35 tisíc míst. Valná hromada Fotbalové...

Sparta oslavila titul remízou s Plzní. Slavia zvítězila, do Evropy míří Baník

26. května 2024  15:13,  aktualizováno  18:10

O mistrovi už bylo rozhodnuto s předstihem, první Sparta doma v posledním nadstavbovém kole skupiny...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nominace bez překvapení. Na Euro míří Kuchta i Coufal, nováčkem záložník Červ

28. května 2024  14:17,  aktualizováno 

Nepřipravil žádné zásadní překvapení, spíš volil jména podle očekávání. Trenér Ivan Hašek vybral...

Ševčík, Panák, Jurečka. Proč jste je, pane Hašku, nevzal? Kouč o nominaci

28. května 2024  17:56

Jestli se slituje nad hříšníky z nočního klubu. Jestli do svého mužstva vezme především zkušené...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Do druhé ligy padá Zlín, o evropské poháry si zahraje Hradec Králové

25. května 2024  17:33,  aktualizováno  20:01

Zlínští fotbalisté po devíti letech sestupují do druhé ligy. V závěrečném dějství nadstavbové části...

Ml. Boleslav - Hradec Kr. 3:1, do Evropy po klidné výhře, hosty srazila červená

31. května 2024  17:45,  aktualizováno  21:40

Pátým českým zástupcem v evropských pohárech bude v příští sezoně Mladá Boleslav. Účast ve 2....

Fotbalistky v Edenu prohrály s Belgií, přímý postup na Euro uniká

31. května 2024  20:21

České fotbalistky klesly ve své skupině na poslední čtvrtou příčku. V pražském Edenu totiž podlehly...

Plechatý přestoupil ze Sparty do Liberce, kde už tři roky hostoval

31. května 2024  18:33

Dominik Plechatý přestoupil z pražské Sparty do Liberce, kde už poslední tři sezony hostoval. Se...

Ukázali jsme, že se s Dynamem můžeme hrát, těší táborského kouče Nádvorníka

31. května 2024  15:53

Všechno jim vycházelo podle představ. Odolali úvodnímu náporu, setřásli nervozitu a z nabídnuté...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...