Životní partnerkou Josefa Laufera byla Irena Greifová, která zemřela během doby, kdy umělec roky ležel v nemocnici v umělém spánku. Když se s ní seznámil, z předchozího vztahu již měla syna Karla, kterého si Laufer velmi oblíbil a vychovával ho jako vlastního syna. 

Po čase se dvojici narodila ještě dcera Ester. Celá rodina žila společně až do doby, kdy obě jejich děti dospěly. I přes to, že byli poměrně harmonickou rodinou, se ale nejspíš v průběhu času mezi oběma nevlastními sourozenci něco stalo. Jinak si totiž nelze vysvětlil poslední události. 

První vlnu pochybností vyvolal již fakt, že Karel Greif nebyl na parte svého nevlastního otce uveden mezi pozůstalými. Jak později sám prozradil, toto parte mu ani ze strany jeho sestry nebylo doručeno. 

Na pohřeb nevlastního syna nepozvali

Kromě toho nebyl pozván dokonce ani na pohřeb. To se ho pochopitelně velmi dotklo, protože Josefa Laufera měl moc rád. “Pepíka jsem měl moc rád. Přeju mu šťastnou cestu. Víc se k tomu opravdu nechci vyjadřovat,” sdělil prý deníku Blesk sklesle.

Po pohřbu, který vypravila Ester Greifová a na kterém nezazněla ani žádná smuteční řeč, má být podle slov Lauferovy dcery jeho popel uložen k ostatkům již dříve zesnulé Ireny Greifové. 

Má to ovšem háček. Karel Greif totiž dodnes netuší, kde je jeho matka, která zemřela již v roce 2022, pohřbena. Sestra mu totiž tuto skutečnost z neznámého důvodu odmítá sdělit. 

Karel Greif netuší, kde leží jeho maminka

“Kdybyste hrob mé maminky našli, prosím, vezměte mě k němu. Rád bych jí tam položil květiny a zapálil svíčku. Už proto, že by měla den po Pepově smrti osmdesáté páté narozeniny,” uvedl Karel Greif v rozhovoru pro web Aha!. 

Redaktoři deníku Blesk se pokusili místo posledního odpočinku Ireny Greifové vystopovat. Na Motolském hřbitově, kde se konalo poslední rozloučení, ale neleží. Stopy nevedou ani na žádný jiný z pražských hřbitovů.

Stejně tak bezúspěšné bylo pátrání na hřbitově v obci Růžová u Děčína, kde měla celá rodina chatu. Jisté je jen to, že si Ester Greifová zhruba před rokem a půl urnu s matčiným popelem vyzvedla. Je tak možné, že ještě nebyla do hrobu uložena vůbec a dcera slavného páru ji má stále doma. 

Za spory může být boj o dědictví

Co stojí za jejím rozkolem s bratrem, je v tuto chvíli nejasné, protože ani jeden ze sourozenců se k situaci zatím nevyjádřil. Spekuluje se ale o tom, že by to mohlo mít něco společného například s dědickým řízením. 

Pokud jde o byt v pražské Pařížské ulici, kde Josef Laufer s manželkou žil, ten byl pouze nájemní. Nachází se v něm ale poměrně velké množství cenných obrazů a také starožitností. 

Chatu v obci Růžová ale údajně zdědila pouze Ester Greifová. Jak zjistil deník Blesk, sousedé ji na místě ale již nějaký čas vůbec neviděli. V každém případě by právě tento dům mohl být důvodem, proč spolu Ester a Karel vůbec nevychází.

Související články