Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
9. května 2024 15:51
Čas čtení 0:38

Futuristický projekt jde přes mrtvoly. Saúdskoarabský princ povolil zabíjení odpůrců

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Futuristický projekt jde přes mrtvoly. Saúdskoarabský princ povolil zabíjení odpůrců
Zdroj: NEOM / propagační materiál

Nový ekologický projekt Neom v Saúdské Arábii bude postaven za každou cenu. Hlava nehlava.

O povolení „použít smrtící síly k vyčištění pozemků pro futuristické pouštní město“ informovalo BBC, kterému to prozradil bývalý důstojník tamní zpravodajské služby. „Jeden z vesničanů byl zastřelen za to, že protestoval proti vystěhování,“ potvrdil Rabih Alenezi. Vláda Saúdské Arábie i managment projektu Neom se k situaci nechtějí vyjádřit.

8. května 2024 9:50 Čas čtení 0:25 Zemřela hlava propagandy v Severní Koreji Kim Ki-nam Zemřela hlava propagandy v Severní Koreji Kim Ki-nam

Podle Seznam Zpráv má projekt ekologického regionu hodnotu 500 miliard dolarů. Středobodem by měl být mrakodrap The Line, ubytovat by mohl až pět milionů lidí. Problém je však s jeho polohou. Kvůli plánům již bylo zlikvidováno několik existujících vesnic. Ti, kteří před bouráním protestovali, skončili za mřížemi.

„Ten, kdo bude nadále klást odpor (vystěhování), by měl být zabit, takže se povoluje použití smrtící síly proti tomu, kdo zůstal ve svém domě,“ sdílel Alenezi rozkaz, který dostal v roce 2022.

Ačkoliv je korunní princ Muhammad bin Salmán za mnoho věcí chválen, toto mu reputaci spíše pokazí. V minulosti sice například omezil moc náboženské policie a zlepšil práva žen, zabíjení civilistů kvůli výstavbě však tyto zásluhy maže.

Domů
Sdílet
Diskuse