Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. května 2024 16:00
Čas čtení 1:41
Anna-Marie Hanzlíková

Infografika: Patříme na Západ? V těchto pěti právech LGBTQ+ osob stále zaostáváme

Infografika: Patříme na Západ? V těchto pěti právech LGBTQ+ osob stále zaostáváme
Zdroj: TASR/AP/Francisco Seco
POLITIKA EVROPSKÁ UNIE INFOGRAFIKA LGBTQ+ LIDÉ RASISMUS A PRÁVA MENŠIN TRANSGENDER OSOBY
Uložit Uložené

Patříme na Západ! Tak znělo volební heslo vládní koalice Spolu. Připravili jsme pět map, podle kterých máme onen Západ ještě v čem dohánět.

V úterý se mohly zaradovat trans osoby v celé republice, podle rozhodnutí Ústavního soudu by po nich teď stát neměl vyžadovat kastraci při změně pohlaví (informovali jsme v článku tady). V Česku změna pohlaví zahrnuje kastraci, dlouho jsme tedy zůstávali jedinou zemí v Evropě, která hrubý zásah vyžadovala. 

Kromě nás ji vyžadují už jen v Lotyšsku a v některých balkánských zemích, jak vidíš na mapě níže. Evropský soud pro lidská práva přitom už dříve rozhodl, že praxe je porušením lidských práv. Při kastraci dochází k odebrání reprodukčních orgánů, tedy ke sterilizaci.

V Evropě se podmínky pro změnu pohlaví liší. Někde stačí sebeurčení, někde vyžadují diagnózu, případně lékařský zásah, typicky právě sterilizaci, kterou jsme zmiňovali v předešlém odstavci. Jaké jsou podmínky pro LGR neboli legal gender recognition, tedy úřední uznání změny genderu, se podívej níže.

Manželství. Debatu, která se kolem registrovaného partnerství s rozšířenými právy rozvířila, jsi možná zaznamenal*a. O novele, kterou podepsal už i prezident Petr Pavel, jsme psali třeba tady. Ono rozšířené partnerství ale stále není plnohodnotné manželství, chybí mu některá práva, třeba společná adopce dítěte. Podívej se, ve kterých zemích si stejnopohlavní páry mohou říct plnohodnotné manželské ano.

Aktivisté*aktivistky volají i po zavedení tzv. hate speech law. „Pachatelé a pachatelky homofobních a transfobních útoků však nejsou orgány činnými v trestním řízení vyšetřováni, stíháni a trestáni tak jako pachatelé rasových, etnických, národnostních či náboženských předsudečných útoků, čímž dochází k nedostatečné ochraně obětí z řad LGBT+ lidí,“ píše hnutí Jsme fér v petici z roku 2022.

Doporučeno
Tobiáš Frýdl: Víra v barvách duhy není projektem od ďábla ani duhovou agitkou. Jen ukazuje vstřícný náhled věřících k LGBTQ+ lidem Tobiáš Frýdl: Víra v barvách duhy není projektem od ďábla ani duhovou agitkou. Jen ukazuje vstřícný náhled věřících k LGBTQ+ lidem 30. dubna 2024 17:00

Ta vznikla po útoku na LGBTQ+ klub v Bratislavě. V některých zemích přitom podobný zákon, který před nenávistnými činy ochraňuje specificky tuto menšinu, existuje.

Posledním tématem, které jsme zařadili, je dárcovství krve. Muži, kteří měli sex s muži, mají v některých zemích včetně Česka téměř znemožněné darování krve. Možná si řekneš, že jde o drobnost, ale právě i ty dobře ilustrují, že LGBTQ+ lidé se setkávají s diskriminací častěji, než se může zdát. Byť v současné úpravě se nemusí ke své orientaci plně přiznávat, pokud muž měl sex s mužem, v dotazníku sám sebe musí vyloučit kvůli definici položky „rizikové sexuální chování“.

Požadavky na měsíce od posledního styku s mužem mají i v jiných zemích, vyznačili jsme je žlutou barvou. Další státy nic podobného neřeší, případně zákon orientaci a sexuální orientaci vůbec neřeší.

Pět konkrétních práv, která jsme vybrali, rozhodně nepokrývají všechny kroky, které by se v Česku daly podniknout, aby se tu LGBTQ+ menšině žilo lépe. Chtěli jsme spíše ukázat, že zrušení kastrací považujeme v Refresheru za krok správným směrem, ale věříme, že další úpravy budou přibývat.

Domů
Sdílet
Diskuse