SUSTAIN: Hudba a udržitelnost Jak zní udržitelná hudba současnosti a zítřka?

Sbor LADA
Sbor LADA

Projekt Sustain: Hudba a udržitelnost propojuje umění, hudební tvorbu, koncertní a produkční činnost s environmentálním myšlením. Zkoumá, jak se hudební průmysl staví k udržitelnosti – od virtuálních koncertů po návrat ke kořenům a přírodě. Projekt zahrnuje řadu akcí pro laickou i odbornou veřejnost, které se odehrají v květnu, červnu a na podzim v Kampusu Hybernská.

Téma udržitelnosti se ve spojení s hudbou v Česku zatím příliš nedostalo do popředí, tento program mění pravidla hry. Přináší debaty, panelové diskuse, koncerty, workshopy i praktické zvukové ukázky a instalace – vše zaměřené na současnost a budoucnost hudby v době klimatických změn, říká programová ředitelka Kampusu Hybernská Veronika Vlachová. Vznik projektu na téma udržitelnosti právě v Kampusu Hybernská vnímám jako organické vyústění našeho dlouhodobého směřování. Kampus se o udržitelná témata zajímá od počátku své existence. V kontextu svého záměru propojovat kulturu, inovace, vědu a vzdělávání je Kampus platformou, ve které se snoubí enviromentální otázky s akademickou sférou ve formě výzkumů, dále s umělci, komunitami a studentstvem.” 

První akce s podtitulem  Promotéři, umělci a planeta: o udržitelnosti v hudebním průmyslu se uskuteční 23. května a nabídne debatu o hudebním provozu s americkým tour manažerem skupin Chemical Brothers či Massive Attack Jamesem Baseleym a dalšími hudebními profesionály. Na programu budou také akustická vystoupení sboru Lada a písničkářky Barbory Hory. Červnová edice Sustain s podtitulem Přírodní hlasy v tvorbě experimentální elektronické hudby nabídne 6. a 7. 6. workshopy, koncerty a filmovou projekci věnované propojování přírodních hlasů

s moderními přístupy k tvorbě experimentální elektronické hudby. Návštěvníci a návštěvnice se mohou těšit na vystoupení unikátního hudebního uskupení fyield, kde se setkávají přední osobnosti české a islandské nezávislé hudební scény: Václav Havelka a Kryštof Kříček z kapely Please The Trees a Islanďan Pan Thorarensen (Stereo Hypnosis). Na albu, které je zásadní součástí interdisciplinárního projektu Krajiny budoucnosti, zavádí uskupení fyield posluchače na průmyslová místa klíčová pro chod civilizace a nechávají přírodu a technologie, aby se stali rovnocennými spoluhráči v kapele. 

Fyield / Foto Jakub Mišík

Jak bude vypadat hudba budoucnosti? 

Pokračování projektu proběhne na podzim. Část nazvaná Sustain #3: Jak bude vypadat hudba budoucnosti” si během dvou říjnových dnů (24. a 25.) bude klást otázku, kam se bude hudba v kontextu s environmentálními výzvami vyvíjet, co se bude vracet, a jaké jsou trendy nyní. Hvězdou bude kapela, jejíž identitu zatím nemůžeme prozradit, jen napovíme, že v Kampusu úspěšně vystupovala už dvakrát a letos se u nás zastaví v rámci svého podzimního turné. Kromě koncertu nabídne i masterclass, který se v Česku ještě nikdy nekonal. 

Čtvrtá, závěrečná část projektu Sustain: Hudba a udržitelnost se bude konat 21. listopadu s podtitulem Field recording a ekologická krize jako alarmující inspirace a přinese debaty i hudební vystoupení. Hlavními hosty budou slovenský mykolog a spolutvůrce kolektivu LOM, který sdružuje umělce zajímající se o extendované techniky zvukového záznamu Jonáš Gruska a slovinská experimentální hudební umělkyně Saša Spačal. 

Comments

comments

Vyhledat