Vychází kniha o Bubenči a Dejvicích, místní se mohou těšit na bohatý kulturní program

Praha: Muzeum města Prahy představí knihu Bubeneč/Dejvice: Siamská  dvojčata pražského severozápadu spisovatelky a historičky Kateřiny Bečkové. V rámci  vydání knihy jsme připravili bohatý doprovodný program “Měsíc sousedů”, který má za  cíl podpořit místní komunitu. Bubeneč a Dejvice se mohou těšit na komentované  prohlídky, besedy, přednášky, panelovou výstavu či pubkvíz. Poprvé bude kniha k vidění  na veletrhu Svět knihy 25. 5. 

Publikace Bubeneč/Dejvice rozšiřuje ediční řadu Muzea města Prahy věnovanou bývalým  pražským předměstským obcím a nyní čtvrtím obklopujícím historické centrum Prahy.  Podobně jako u ostatních publikací řady věnované pražským čtvrtím, je i zde stěžejním  nositelem informace obrazová část, která vznikla rozsáhlým badatelským průzkumem  pražských veřejných sbírek i dalších zdrojů. Poprvé bude kniha k vidění na veletrhu Svět knihy  25. 5., kde proběhne i autogramiáda. Křest knihy se následně uskuteční 6. 6. na Vítězném  náměstí. 

“Oblast Bubenče a Dejvic je nesmírně zajímavá. Dvě původně úplně oddělené obce se po  vzniku Velké Prahy spojily do jednoho, dnes už skoro neoddělitelného celku. I sami obyvatelé  čtvrtí často neřeší, jestli bydlí v Dejvicích, nebo v Bubenči. Praha 6 je mým celoživotním  domovem, takže jsem nemohla nevyužít příležitost místním přiblížit fascinující historii jejich  domova,” říká o knize její autorka Kateřina Bečková. 

Snahou muzea je podpořit vztah obyvatel Prahy 6 k jejich čtvrtím a péče o místní komunitu.  Proto bude vydání knihy následovat “Měsíc sousedů”, který bude plný akcím věnovaných  místním obyvatelům. Těšit se mohou na besedy a přednášky, setkání pamětníků, tvůrčí dílny,  a dokonce i tematický pubkvíz vytvořený ve spolupráci s Muzeem literatury. “Posláním muzea  není jen pořádat výstavy a uchovávat sbírky, ale i právě takováto práce s komunitou.  Potřebujeme se otevřít běžným Pražanům a pomáhat jim nalézat vztah k jejich domovům,” říká  ředitel Muzea města Prahy Ivo Macek. 

Projekt podpořil i Jiří Pospíšil, náměstek primátora hl. m. Prahy pro kulturu: „Děkuji paní  Bečkové i zaměstnancům muzea za jejich práci. Je vidět, že kniha je psána pro místní obyvatele  a ne do šuplíku, přesně takovéto aktivity vždy rád podpořím.“ 

Knize bude věnována i vlastní webová stránka, která bude spuštěna 13. 5. – bubenecdejvice.muzeumprahy.cz. Zde bude k dispozici program všech doprovodných událostí  a možnost knihu zakoupit. Poslouží ale také pro sběr pamětí místních starousedlíků a jejich  uchování – se zaměřením zejména na příběhy, fotografie a vzpomínkové předměty pamětníků. 

Comments

comments

Vyhledat