Ceny kakaových bobů dosahují maxima a může to být i horši

Přidat na Seznam.cz

Dle propočtů by mohla cena čokolády vzrůst až o třetinu. A je to kvůli tomu, že kakaové boby jdou stále nahoru. V cukrářském průmyslu tak roste nervozita, jak píše deník DerStandard.

A není divu, že panuje opravdu velká nervozita. Vždyť na spotových trzích se nedávno platilo 11 000 dolarů za tunu (přibližně za 256 tisíc korun) kakaových bobů. A to představuje čtyřnásobek ceny, která byla před šesti měsíci. Poptávka, která už na podzim převyšovala dostupnou produkci, a to o 20 % kvůli tomu se také zvýšila cena. Vůbec však nepomáhá ani extrémní počasí a také choroby rostlin, se kterými bojují hlavní pěstitelské země kakaa v Ghaně a také na Pobřeží slonoviny. Cena je vyšší také kvůli tomu, že zemědělci přešli postupně na méně náročnou údržbu kaučuku. Důvodem jé také i to, že šly nahoru i přirážky. Cukrářský průmysl si účtuje za dopravu, skladování, služby sprostředkovatelů nebo také pojištění nákladu. Tyto přirážky se za poslední roky desetinásobně zvýšily.

Výrobci čokolády se naštěstí předzásobili

To že cena zůstává ještě stejná, je zapříčiněno tím, že si výrobci čokolád vytvořili zásoby. V červnu se pak začnou počítat nové květy a odhadovat cena. Poté už by mohla být na trzích situace velmi vážná kvůli nedostatku kakaa za posledních 40 let. Spotřebitelé tak musí počítat s tím, že jejich oblíbená čokoláda zdraží až o 30 %.

A není to dobré ani v ohledu spravedlivého obchodu. Kakao se díky cenám pašuje ze zemí, kde se pěstuje, a to tak, aby se dosáhlo vyšších cen, což není dobré pro místní podniky. Ekvádor se snaží zachránit situaci a tak mohutně navyšuje svou produkci. Měl by tak být druhým největším producentem.

Zdroj: DerStandard