Ve druhou květnovou neděli mají svátek všechny ženy, které porodily anebo vychovaly dítě. Proto svojí rodičce poděkujte a popřejte, ať je spokojená a zdravá. Každé vlídné slovo potěší, ale když svoje blahopřání formulujete originálně, vtipně či poeticky, zanecháte ještě lepší dojem. Navrhneme vám, jak pojmout přání na Den matek 2024!

Historie mezinárodního svátku

Krásná tradice vznikla v americké rodině, která žila v těžké době. Ann Maria Reeves Jarvis porodila 11 dětí, ale pouze 4 její potomci se dožili dospělého věku. Podobným osudem procházely také její sousedky a další kamarádky, protože kojenecká úmrtnost byla tehdy vysoká. Mezitím propukla občanská válka mezi severní Unií a jižní Konfederací.

Ann bydlela uprostřed ozbrojeného konfliktu, ale nepodlehla strachu ani dobové militantní atmosféře. Pořádala akce, na kterých se matky vzájemně učily, jak léčit dětské nemoci: spalničky, tyfus nebo záškrt. Poté co zemřela, její dcera Anna Marie Jarvis poprvé veřejně oslavila Den matek, aby uctila všechny obdivuhodné rodičky. Její příklad napodobily další rodiny, komunity, města a státy, a tak vznikl nový každoroční mezinárodní svátek.

Den matek oslavíme 12. května 2024

Úctyhodné ženy odnepaměti žijí také v českých zemích, přestože ve veřejném životě dlouho dominovali muži. K prvním doktorkám, které promovaly na Karlově univerzitě, patřila Alice Masaryková. Její otec se později stal prvním československým prezidentem, ale také ona sama byla fascinující osobností.

Založila a dlouho vedla tuzemskou pobočku Červeného kříže. Budovala školy pro zdravotní sestry, ošetřovatelky a sociální pracovnice. Zakládala taky mládežnické a dobročinné organizace. Po mamince byla poloviční Američanka, a proto nacházela inspiraci za Atlantským oceánem, kupříkladu začala slavit Den matek. Podle amerického vzoru zvolila druhou květnovou neděli, která letos připadá na 12. 5. 2024.

Originální dárky pro jedinečnou ženu

Typickou maminku potěší květina, dortík nebo výborně víno. Přivítá pozvánku do restaurace, do divadla, do kina nebo na koncert. Ocení poukázku na profesionální masáž, do lázní, na poznávací či relaxační zájezd. Využije kvalitní kosmetiku, nový telefon, notebook, nebo předplatné pro YouTube Premium a Netflix. Eventuálně svoji rodičku vezměte do nákupního centra, aby si vybrala nové šaty či boty, které pak zaplaťte.

Sami ovšem nejlépe víte, co rozradostní Vaši maminku, a proto vyberte takový dárek, který odpovídá jejím zálibám. Jestli ráda čte, rozšiřte její knihovnu o další knihu jejího oblíbeného autora. Zeptejte se, zda nepotřebuje něco opravit ve své domácnosti, a přiložte ruku k dílu nebo najděte a zaplaťte schopného řemeslníka. Eventuálně podnikněte společnou vycházku po stopách vašich nejhezčích sdílených vzpomínek.

Přání na Den matek → texty a obrázky

Jestli vám chybějí peníze, nekupujte žádné drahé dárky. A pokud zrovna nemáte volný víkend, navštivte svoji rodičku později. Ale 12. května 2024 nezapomeňte, že slavíme Mezinárodní Den matek. Zatelefonujte nebo napište ženě, která vás přivedla na svět. Níže najdete originální, vtipná i dojemná přání na Den matek. Klidně použijte obrázky, básničky, přáníčka nebo jiné texty, které zde naleznete a uznáte za vhodné.

Náměty pro SMS, e-mail nebo jinou textovou zprávu

  • Ze všech mých domovů byl nejkomfortnější ten hned první. U Tebe mi nic nescházelo, děkuji!
  • Mám skvělou intuici: Hned po narození jsem Tě začal/a milovat – a Ty jsi mě nikdy nezklamala! 🙂
  • Když vidím, jak nádherná je naše barevná planeta, plná překrásných rostlin a živočichů, tak musím popřát všechno nejlepší třem matkám, díky kterým existuji: Matce Zemi, matce přírodě a svojí vlastní mamince.
  • Dneska máš mezinárodní svátek. Hodně štěstí, zdraví a tak dále. Posílám Ti přání ke dni matek! Miluji Tě vždy a neustále.
  • Obyčejný člověk není ani nadpřirozená bytost, ani zvíře, nýbrž něco mezi tím. Ale Ty nejsi obyčejná. Ty jsi andělská lvice naší rodiny :-).
  • Dětství jsem prožil/a ve větším přepychu, než leckterý princ nebo princezna: Pořád jsem měl/a vedle sebe svoji skvělou maminku.
  • Vědci objevili nejdůležitější vesmírnou konstantu: Mládí pomine, sousedé a kolegové se mění, ale máma zůstává věrná a nenahraditelná!
  • Od pondělí do neděle, od ledna do prosince, od letoška do nejvzdálenější budoucnosti kéž Ti vycházejí jenom příznivé horoskopy!
  • Maminko, přeju Ti hřejivé májové slunce, osvěžující jarní vánek, krátké vlahé dešťové přeháňky a kolem samé přátelské duše, zkrátka klid a mír!
  • Matinko, ať vzkvétá Tvoje kouzelná zahrádka, ať její vůně odeženou každou nemoc a její bylinky uzdraví naši bláznivou uspěchanou dobu!

Nejnovější přáníčka ke dni matek 2024

  • Drahá maminko, přeji ti, abys měla takový důchod, jaké já jsem měl dětství: bezpečný, spokojený a pohádkový.
  • Milá maminko, ať jsi stále tak moudrá, vtipná a krásná jako doposud!
  • Mami, přeju Ti klid a mír, ať války a krize probíhají pouze v hlavách bezvýznamných kazisvětů a škarohlídů!
  • Maměnko, přeju Ti, aby byl svět spravedlivý, protože by sis zasloužila, aby Tě život hýčkal jako královnu.
  • Matičko, ať je Tvůj život zdravý jako Tvoje polévky, výživný jako Tvé řízky a sladký jako Tvoje buchty.
  • Mami, ke Dni matek nám všem přeji, ať politici mají tvůj rozum, ať podnikatelé mají tvoje nápady a ať všichni lidé mají v srdci tvoji lásku – potom bude na Zemi ráj!
  • Moje nejmilovanější maminko, kéž horory, dramata a thrillery zůstanou jenom v literatuře nebo ve filmu, a Tvůj život připomíná nekonečnou laskavou komedii, ve které každá scéna vrcholí happy endem!
  • Moje jediná maminečko, přeju Ti samé přijatelné jistoty a samá příjemná překvapení.
  • Maminko moje zlatá, přeju Ti nevyčerpatelnou naději a nezničitelnou víru, a aby realita dala Tvému optimismu zapravdu.
  • Nejdražší mámo, ať Tě baví Tvoje životní křížovka a ať vyluštíš každou tajenku.

Vtipné citáty milovaných dětí

Mateřská láska pomáhá klukům a holkám, aby vyrostli v dobré muže a ženy. Lidé, kteří byli vychováni láskyplně, jsou sami empatičtí a solidární. Znají nejkrásnější emoce a vyznávají nejušlechtilejší hodnoty, jako by všichni byli bratry a sestrami. Patří k různým národům, mají rozličné talenty a věnují se rozmanitým profesím. Ale přitom sdílejí stejnou dávnou zkušenost, která prorůstá do básní, písní, pamětihodných citátů nebo přísloví.

  • „Nejstrašnější monstrum na světě je matka, která se bojí o svoje dítě.“ Stephen King
  • „Matka není podstatné jméno, ale sloveso, které znamená milovat, pečovat, léčit, učit, inspirovat a vést.“ Cheryl Lacey Donovan
  • „Za všechno, čím jsem, vděčím svojí mamince.“ Abraham Lincoln
  • „Maminka dokáže nahradit kohokoli – učitelku, lékařku, kamarádku… Ale sama je nenahraditelná.“ Gaspard Mermillod
  • „Matka obětuje svoje sny, aby mohlo snít její dítě.“ Rupi Kaur
  • „Matka rozumí tomu, o čem její dítě mlčí.“ Židovské přísloví
  • „Jedno matčino slovo znamená víc než celé kázání na nedělní mši svaté.“ Španělské přísloví
  • „Na světě je jenom jedno nejkrásnější dítě, a má ho každá matka.“ Čínské přísloví

5 KOMENTÁŘE

  1. Já pro změnu zastávám názor, že jakou zásluhu má osoba na tom, že se narodí jako žena? A za to bych ji měl obdivovat a nosit kytičku, že je MDŽ? Naopak – velkou úctu si zaslouží každá zodpovědná maminka. A nemusí být ani moje. Proto raději kytičku donesu manželce, dcerám…

  2. Slavme oba svátky. Mezinárodní den žen patří zhruba polovině lidské populace, které někdy mylně říkáme „slabší pohlaví“. Ve skutečnosti sice slečny, paní a dámy většinou nezvednou tak těžký kufr jako muži, ale mívají lepší dispozice pro jiné činnosti, například často vynikají sociální inteligencí, ve zdravotnictví a pedagogice, převažují na vysokých školách apod. Žena nemusí nutně vychovávat děti, aby byla výjimečnou bytostí. I bezdětná vědkyně, svědomitá politička, podnikatelka nebo jeptiška může společnosti prospívat, už samotnou svojí existencí. Proto respektuji a mám rád každou dobrou ženu.

    Mateřství je krásným, velmi odpovědným a privilegovaným povoláním. Někdy začíná těhotenstvím a pokračuje porodem, jindy má adoptivní nebo pěstounskou povahu. Především je však charakteristické laskavostí, citovou a celkovou oporou, láskou a do jisté míry také obětavostí. Den matek patří jenom některým ženám (podobně jako den otců patří pouze některým mužům). Nemá smysl stavět oba svátky do opozice, každý je jiný a inspirující, jako oslava určité části lidské společnosti, kterou potřebujeme a naštěstí máme poblíž.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno