Dům Kalich v Litoměřicích: Neobvyklá vyhlídková věž s atraktivní expozicí nalezených předmětů

Přidat na Seznam.cz

Když si uděláte výlet do Litoměřic, které jsou jedním z významných center Ústeckého kraje, určitě byste si měli udělat zastávku v domě zvaném Kalich. Určitě ho poznáte už z větší dálky, protože jeho dominantou je obří kalich na střeše, který slouží jako netradiční vyhlídka. Kromě jiného se můžete těšit i na zajímavou expozici předmětů, které se v domě našly během jeho rekonstrukce.

Dům patřil Mrázům z Milešovky

Původně šlo o gotický dům, který vznikl během první poloviny 16. století. Později byl ale renesančně přestavěn pro rodinu Mrázů z Milešovky, což byl rod, který z tohoto města pocházel. Podle všeho vznikla báň ve tvaru kalichu, ve které je dnes vyhlídková věž, mezi lety 1570 až 1580. I když by si mohli někteří myslet, že kalich na střeše souvisí s husity, ke kterým se město po dlouhém stranění katolíkům nakonec přidalo, ve skutečnosti má jeho umístění trochu jiné důvody. V domě byl totiž úřad perkmistrů hor viničných a městských radní. Přeloženo do dnešní řeči, perkmistr byl královský nebo městský úředník, který se zabýval označováním pozemků, jež byly vhodné pro budování vinohradů.

V Kalichu zasedala městská rada

Nejen, že byl dům Kalich využíván pro vítání vzácných návštěv a pro účely nejrůznějších slavností, ale také se ve věži konala zasedání městské rady. Z okének se pak vyvěšovaly vlaječky jednotlivých radních, takže bylo vždy velmi dobře vidět, kdo se setkání zúčastnil a kdo se rozhodl z jednání ulít. Po smrti Zikmunda Mráze mělo o dům zájem město, které jej však dostalo do správy až kolem roku 1665, kdy byla opravena věž, kterou předtím zasáhl blesk.

V současné době je dům Kalich oblíbeným výletním cílem. V roce 2022 se v jeho nitru otevřela návštěvnická expozice, ve které si prohlédnete dějiny tohoto domu. Při rekonstrukci se navíc podařilo najít nejrůznější předměty, které si taktéž můžete prohlédnout na vlastní oči. Patří k nim třeba ciferník věžních hodin. Samotná věž je pak přístupná během letní sezóny od dubna do září v časech mezi jedenáctou a šestnáctou hodinou. V zimním období je otevírací doba odlišná, proto doporučíme sledovat oficiální webové stránky, kde najdete všechny potřebné instrukce.

Zdroj: redakce, Litoměřice