Hlavní obsah

F1 s blatníky! Ferrari testuje „ošklivost“, která má jezdcům zlepšit výhled v dešti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad je to s ohledem na formulovou krásu jen slepá vývojová větev. Protože ač je půvab dozajista subjektivní, tak F1 s blatníky je na první pohled tuze nehezká věc. Abyste pochopili, tak je ve čtvrtek obléklo Ferrari, které na svém okruhu v Maranelle testovalo nové blatníky od Mezinárodní automobilové federace FIA. Ta totiž chce zlepšit závodní podmínky během deště, kdy piloti kvůli vodní tříšti mnohdy vůbec nevidí.

Foto: Profimedia.cz

Čtvrteční test Ferrari s blatníky v Maranellu.

Článek

Už loni FIA v testech v britském Silverstone zkusila první typ blatníků, které si na své monoposty dal Mercedes a McLaren.

Podle všeho ale zkouška nedopadla příliš valně, a tak se zapracovalo na mnohem robustnějším řešení.

Tentokrát se do testu pustilo Ferrari, které má v Maranellu k dispozici okruh se zavlažováním. A vzhledem k tomu, že mladí piloti Oliver Bearman a Arthur Leclerc (mladší bratr Charlese) měli během filmovacího dne prověřit poslední balík vylepšení, které chce stáj nasadit do nadcházejícího závodu v Imole, přibyla k tomu ještě na starších monopostech zkouška blatníků od FIA. Test byl za „uzavřenými dveřmi“, ovšem fotografové italského serveru Formu1a.uno si vybrali šikovné veřejné místo, odkud vše nafotili.

Foto: Profimedia.cz

Test Ferrari s blatníky v italském Maranellu.

Líbí se vám?

Na síti X už se ale vedou disputace, zda blatníky skutečně pomohou. Zda se budou nasazovat během závodu, či se bude muset Velká cena vždy přerušit?

Ale třeba se jednou dočkáme, jak se Max Verstappen promění ve filmového Františka Součka z Obecné školy a zvolá: „Kde jsou moje blatníky?!“