Než se kakao stane hnědým práškem nebo tabulkou lahodné čokolády, čeká ho dlouhý a náročný proces. Kakaový prášek se vyrábí z kakaových bobů, které najdeme uvnitř lusku vyrůstajícího přímo z kmene kakaovníku. Ten se pěstuje převážně v tropických oblastech, ale s pečlivostí a trpělivostí se dá kakaovník vypěstovat i u nás,“ píše web Svět plodů. Vidět plodit kakaovník můžete třeba v „deštivém“ Londýně, konkrétně ve světoznámé botanické zahradě Kew na okraji města.

Kakaový lusk má 30 až 40 kakaových bobů, které se po umytí a usušení použijí na výrobu čokolády.

Cacaomexico.org

Pokrm bohů

Theobroma cacao, odborný název kakaovníku pravého jako by naznačoval, jak lahodný nápoj se z jeho semen dá připravit. Nápoj bohů, tak by zněl překlad latinského názvu, kterým zakladatel vědeckého názvosloví Linné tuhle tropickou dřevinu pojmenoval.

Kam za kakaovníkem

Kakaovník pravý

Kakaovník pravý (Theobroma cacao) je stálezelený strom, který měří 5–8 m, má tlustý kmen s plstnatými větvemi. Listy jsou tmavě zelené, až 30 cm dlouhé, celokrajné a lesklé. Původem pochází z tropické oblasti Jižní Ameriky, kde byl pěstován pravděpodobně již v 5. století. V dnešní době se pěstuje v tropech celého světa.

Kakao, respektive hořký nápoj z plodů kakaovníků popíjeli Mayové i Aztékové, čímž je dána oblast prapůvodního výskytu. Ovšem archeologické nálezy datují lidské využívání kakaa několik tisíciletí do minulosti. V mexických pralesích se stále dají najít divoké rostliny kakaovníku, ale mnohem snadněji narazíte na kakaové plantáže. Pokud je budete hledat na Yucatánském poloostrově, třeba ve státě Chiapas na hranicích s Guatemalou, tak hledáte správně. Tajemství je mimo jiné i v půdě, která je díky sopečnému podloží a zdejší geologii bohatá na celou řadu chemických prvků, důležitých pro správný růst kakaovníků. Mohutné stromy s deskovitými kořeny, Ceiby, slouží mnohem menším kakaovníkům jako přirozené slunečníky. „Ceiba je posvátný strom Mayů. Může dosáhnout 40 m na výšku a 3 m v průměru. V jeho stínu, 10 až 15 m vysoký, se kakaovník zdá velmi malý,“ píše milovník cestování vystupující pod nickem Amazed. Právě v místech, kde se pěstuje kakao, máte šanci ochutnat syrové kakaové boby. Rozhodně ji využijte! Představte si „oříšek“ (ve skutečnosti o ořech nejde), který chutná jako čokoláda. Mexická oblast Soconusco, která se pěstováním kakaa proslavila, nabízí celou řadu mayských památek.

Evropané poprvé ochutnali kakao v roce 1502, když Kolumbus na své čtvrté cestě zavítal do honduraského zálivu,“ píše Nikolai Grube v obsáhlé publikaci Maya, divine kings of the rain forest. Mayové s ním obchodovali nebo ho používali jako dary. Ke Kolumbových lodím přirážely obchodní kanoe až 40 m dlouhé.

Pět let trvá, než sazenice kakaovníku začne plodit, a dalších deset nebo patnáct let zabere, než dosáhne produkčního vrcholu.

Miroslav Zámečník, magazín Hrot

Kakao zdražuje

Kakaové lusky se sklízejí obvykle dvakrát ročně, přičemž se nesklízejí zelené (jako například banány), ale žluté nebo hnědé. Bílé boby ukryté v dužnatém obalu musejí nejprve fermentovat. Zemědělci jim pomáhají přikrytím banánovými listy a zvýšením teploty až na 50 stupňů Celsia. Následné sušení a pražení zbaví plod vlhkosti, ale i hořké chuti. Aktuálně se v obchodu s kakaem točí kolem 250 miliard dolarů.

Podívejte se na růst a sklizeň kakaových bobů.

Zdroj: Youtube

„Termínovaný kontrakt s květnovou dodávkou vyšplhal minulé úterý na absolutní historický rekord 10 080 dolarů za tunu kakaových bobů. Oproti začátku roku je to nárůst o 129 procent a během jednoho roku je to vzestup na trojnásobek,“ napsal na počátku února 2024 Miroslav Zámečník v magazínu Hrot.

Mexiko ztratilo výlučnost

Přestože Mexiko a Guatemala jsou místy, které daly světu kakao, dnes je, co se vývozu týče, převálcovala Afrika. Nejvíce kakaových bobů se pěstuje na Pobřeží slonoviny, z hlediska dovozců vede Nizozemí. Možná si vzpomenete, že v minulosti se říkalo „holandské kakao“, ovšem nikoliv proto, že by se v Nizozemí kakaovníky pěstovaly, ale kakao se odtud vyváželo do Československa. Mezi další velké vývozce patří Ekvádor, Nigérie nebo Malajsie.

Zdroje: Svět plodů, blog Amazed, Hrot