fbpx

Benátky zavedly vstupní poplatky. Kolik za vstup zaplatíte?

Benátky zavedly vstupní poplatky

Italské Benátky navštíví ročně více jak 25 milionů návštěvníků. Město žije právě z příjmů z turistického ruchu a celoročně je v něm poměrně rušno. Pro jednodenní návštěvníky má ale město novinku.

Proč město zavedlo vstupní poplatky?

Touto novinkou není nic jiného než vstupní poplatek do města, který se rovná 5 eurům. Toto opatření vzniklo z několika důvodů. Tím největším z nich je fakt, že Benátky míří k mořskému dnu rychlejším tempem, než se předpokládalo. Protože nápor turistů, i těch jednodenních, je každý rok skutečně enormní, snaží se město jejich počet regulovat. Jednodenní turista není pro město nijak přínosný. Právě proto se snaží Benátky cílit zejména na ně a z peněz, které od návštěvníků vyberou, renovovat veřejná prostranství a další památky.

Přinese poplatek kýžený výsledek?

Mnoho expertů se ale domnívá, že poplatek 5 euro nic zásadního nezmění. V přepočtu na českou korunu se jedná o 125 korun, což je částka, která je mnohem nižší, než kolik návštěvníci zaplatí v Česku za prohlídku většiny hradů a zámků. Předpokládá se, že počet jednodenních návštěvníků Benátek se nijak zásadně nesníží, ale město alespoň vybere skutečně tučnou sumu, jenž bude moci využít na ony zmíněné opravy.

Město, které nikdy nespí

Protože Benátky se rozkládají na ostrovech a často jsou označovány za nejromantičtější město na světě, není divu, že ročně přilákají miliony turistů. Ti se touží svést na gondole, projít se po zdejších mostech a zažít romantickou atmosféru přímořského města, které doslova pluje na vodě. Jenomže místní mají pocit, že jsou neustále utlačování a ve svém rodném městě se nemohou téměř ani nadechnout. Protože denně do Benátek míří až 40 00 návštěvníků, není nijak překvapivé, že na ulicích není místo navíc.

Právě počet těchto denních návštěv by si město přálo trochu snížit i kvůli obyvatelům, kterým by to mohlo poskytnout více pohodlí a trochu prostoru. Je pravda, že město, ve kterém jsou houfy turistů, kteří vytvářejí fronty na mostech i volných prostranstvích, připomíná spíše zábavný park, než skutečné město, ve kterém to žije a dá se v něm volně pohybovat.

Kdy a kdo platí?

Vstupní poplatek byl zaveden 25. dubna 2024 a bude nutné jej zaplatit během víkendů a dalších vytížených dnů v období od dubna do půlky července. Platit 5 euro za vstup se bude od 8:30 ráno do 4 odpoledne. Naopak tento poplatek se netýká turistů, kteří se vydávají do města po čtvrté hodině odpolední a míří třeba na koncert nebo na večeři. Jednodenní turisté musí poplatek zaplatit prostřednictvím speciální aplikace, a tím si zároveň rezervovat své místo v Benátkách. Díky zaplacení poplatku prostřednictvím aplikace bude turistovi přiřazen QR kód, který stačí při vstupu do města ukázat kontrole. Kontroly se budou nacházet na všech sedmi vstupních místech do města.

Kdo vstupní poplatky neplatí?

Mezi ty, kterých se vstupní poplatek do Benátek netýká, patří:

  • rezidenti
  • ti, kteří se v Benátkách narodili
  • studenti a zaměstnanci v Benátkách
  • turisté, kteří v Benátkách zůstávají více dní

Právě návštěvníci Benátek, kteří se rozhodnou zůstat v Benátkách více dní, nemusejí platit vstupní poplatek, protože odpovídající náklady na pobyt jsou již započítány v celkové částce, jež za ubytování zaplatí. I jim bude vygenerován QR kód, který jim bude zaslán společně s potvrzením rezervace ubytování v hotelu.

Odradil vás vstupní poplatek od návštěvy jednoho z nejromantičtějších měst na světě nebo vás jeho výše nijak nezasáhne a rádi ho zaplatíte?

Zdroj textu: www.euronews.com, www.lonelyplanet.com

Zdroj foto: www.freepik.com

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru




Partneři

Máte zájem o propagaci vašeho odkazu v této sekci? Kontaktujte nás na inzerce@esmond.cz

Další zajímavé články