Čtvrtek, 23 května, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Historie

Záhadná potetovaná mumie

V Peru byla nalezena neobvyklá mumie málo známé kultury

Společná americko-peruánská expedice působící na severu tichomořského pobřeží Peru zveřejnila v časopise National Geographic první materiály o potetované mumii muže ve věku 30-40 let, objevené v roce 2007. Nález patří k málo prozkoumané kultuře Chancay, která vzkvétala v letech 1000-1500 našeho letopočtu. Vědci nazývají nalezený hrob za „podivný“.

Mumie byla nalezena během průzkumných vykopávek podél 65kilometrového úseku řeky Huaura, poblíž vesnice Rontoi. Byla pohřbena v jediném hrobě, spíše než na hřbitově, což je neobvyklé mezi předinckými kulturami, zejména Chancay. Hrobka se nacházela pod podlahou budovy. Do zdi, pod níž mumie ležela, byly vytesány tři výklenky, jejichž účel je spojen s obětinami mrtvým. Ukázalo se však, že výklenky jsou prázdné, žádné další mumie poblíž nebyly.

Mumie, která dostala název Kiko Rontoy (1), ležela na kukuřičném lůžku. Byla pevně zabalena do několika pohřebních rubášů a silné (10-15 centimetrů) vrstvy surové bavlny. Mezi rubáši objevili vědci různé předměty. Kuličky bílé vaty byly například umístěny pod první vrstvu vpravo a vlevo od těla. O několik vrstev níže byly nalezeny bílé a hnědé kuličky. Jejich účel je neznámý: archeologové nikdy nic podobného neviděli. Zavinovačky obsahovaly také zrní a kukuřičné klasy. U těla byly navíc nalezeny praky, prázdná taška, kousek příze, kousky stříbra a dřevěná panenka o délce 30 centimetrů.

Kiko Rontoy byl oblečený ve dvou košilích a bederní roušce (figurka ležící vedle něj byla oblečena úplně stejně). Kolem Kikova krku byl nalezen náhrdelník ze stříbrných korálků. Obličej byl pokrytý červenou barvou, oční víčka byla pokryta destičkami ze stříbra a mědi a další destička byla umístěna mezi zuby. Tetování – černá čára opakující ohyb nohy – se nachází podél pravého kolena. Z těla zemřelého byly vyjmuty vnitřnosti (zřejmě přes řitní otvor). Tento typ mumifikace je v Jižní Americe extrémně vzácný: analogy jsou známy v kultuře Chinchorro (6-2 tisíciletí před naším letopočtem).

Na mumii nejsou žádná viditelná zranění a příčina smrti Kiko Rontoy ještě nebyla stanovena.

Nelson Keith, antropolog z American Tulane University (Louisiana), zjistil, že je obtížné dospět k nějakým jednoznačným závěrům ohledně pohřbu Kiko Rontoy. Byl to rozhodně muž vysokého postavení, ale zda to byl vůdce nebo kněz, na takové závěry je příliš brzy.

Odkazy

(1) Kiko Rontoy. Online: https://mummipedia.fandom.com/wiki/Kiko_Rontoy

Foto: Snímek z natáčení mumie nalezené v Ronta (National Geographic)

Přečtěte si také:  Kdo byl Věnceslav Kotál?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..