Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Kohout na víně – slepice nebo kuře na víně v multifunkčním hrnci, tip. Jak ještě využít pomalý nebo multifunkční hrnec? Kohout, nebo slepice? V současné době na tom nezáleží. V „chytrém hrnci“ se maso maso udusí bez zásahů kuchaře. Co ke kohoutu na červeném víně? Sklenici červeného vína!

KOHOUT NA VÍNĚ v multifunkčním hrnci. Foto: (receptar)

Nová technika: Proč se jí bránit?

Nové kuchyňské technologie a nová technika s námi stále závodí. Některé za námi dlouhodobě „funí“, jiné naopak nečekaně vyskakují zpoza rohu. Naštěstí nad námi bdí „selský“ rozum, anebo jiné „vyšší moci“. Takže všemožným technickým novinkám většinou podléháme po zralé úvaze. Obvykle nelitujeme.

Z novinek se stávají běžné domácí spotřebiče. Nebudu zacházet hluboko do historie. Připomenu jen některé: Rychlovarné konvice, víceúčelové kávovary, multifunkční stolní roboty, robotické vysavače, domácí pekárny. Pomalé hrnce, rýžovary a multifukční hrnce. U těch se zastavím.

Protože se tak nějak stále pohybuji ve světě domácí gastronomie (ve světě reálném i virtuálním), nemohla jsem si nevšimnout prudkého nárůstu množství právě těch pomalých a multifukčních hrnců. Jestliže si ještě v první dekádě milénia tyto spotřebiče pořizovaly hlavně technicky založené domácnosti mladých lidí, anebo domácnosti sigle žijících mladých mužů, už to neplatí.

Pomalé hrnce (familiérně zvané „pomaláče“) a jejich soukmenovci – hrnce multifunkční – se usadily bez užšího výběru, kdekoliv. (Odhaduji, že v tom měl také prsty Ježíšek 2023). Další vývoj byl logický – začala sháňka po receptech na jídla vařená v těchto strojích.

  • Přispívám do sbírky tipů na domácí jídla připravená s využitím multifunkčního hrnce. Domácí tip na kohouta (slepici, kuře) na červeném víně.
KOHOUT. Ilustrační obrázek. Zdroj: pixabay.com

Kohout na víně, Coq au vin

Uvařit kohouta na víně, a pak o něm veřejně povídat (třeba přes internet), to je v současné době (2024) opravdu těžké. Kohout na víně je recept známý, veleznámý. Není žádný problém zjistit, jak jej připravují profesionální kuchaři u nás i v zahraničí.

Připomínám, že jejich postupy znám. Také jsem je vyhledala, přečetla a pochopila. Kdo chtěl kohouta na víně připravit, už dávno, dávníčko to podle nich učinil. A určitě dobře. My ovšem připravíme kohouta na víně v multifunkčním hrnci.

Není kohout? Poradíme si jinak

Asi nejtěžším úkolem bylo sehnat kohouta na vaření. Kde se takoví kohouti kupují? Ačkoliv žiji na venkově, neznám nikoho, kdo by „podnikal v kohoutech“.

Zastavit se někde u domečku se slípkami na dvorku, opřít se o plot a žoviálně paňmámu přesvědčit, aby „rohla“ kohouta z hejna a prodala mi ho? Tak to se nedělá, ani na to nemám povahu. Krom toho – co kdyby ho opravdu „rohla“, a prodala mi ho se vším všudy? S tím bych si neporadila.

Zachránil mě internet. Dočetla jsem se, že i mistři kuchaři zvučných jmen připravují bez mrknutí oka na víně rovněž slepice. Nebo genderově neurčitá kuřata. Dobře tedy! Kohout na víně bude slepice! Ať žije rovnoprávnost pohlaví!

  • Ostatně, když je v současné době „společensky přijatelné“ jakékoliv maso na smetaně nazývat svíčkovou, proč by kohoutem na víně nemohla být slepice?
SLEPICE NA VÍNĚ v multifunkčním hrnci. Foto: (receptar)

Slepice na víně

Suroviny

  • 1 celá slepice
  • 200 g libovější slaniny (anglická nebo uzený bok)
  • 500 ml červeného vína (které nám chutná)
  • 3 střední cibule
  • 2 mrkve
  • 2 polévkové lžíce rajského protlaku (jedna malá konzerva 70 g)
  • Řez celeru (nebo 2 silnější řapíky celeru)
  • Lžička sušeného česneku (nebo 2 stroužky česneku čerstvého)
  • Divoké koření (bobkový list, nové koření, černý pepř, tymián, hořčičné semínko)
  • Máslo a olej, celkem 80 g
  • 2 dl slepičího vývaru (nebo víc vývaru, podle potřeby)
  • 50 g menších žampionů
KOŘENOVÁ ZELENINA. Nesmí chybět červené víno. Foto: (receptar)

Chytrý hrnec připravit, a jedeme!

Slepici (z obchodu s drůbeží a zvěřinou, krajské město) jsem přes noc nechala přirozeně rozmrznout. Pak jsem vzala ostrý těžký nůž (bylo by možno použít i nůžky na drůbež). Slepici jsem rozřezala (rozsekala) na menší porce: Odříznutá stehna jsem rozdělila na spodní a horní část, prsa i s hrudníkem na dvakrát dva kusy.

Čtěte také:  Kuře s mátou peprnou a nákyp po zahradnicku. Letní oběd jako hrom

Zbylou zádovou kost a odřezky „nepěkných“ kůží (dle vlastního soudu) jsem vložila do obyčejného hrnce, zalila vodou a dala na plotnu vařit. Bude na polévku.

  • Očistila jsem a nakrájela cibuli, slaninu, houby a zeleninu.
  • Zapnula jsem multifunkční hrnec (funkce „smažení“).
  • Na dno varné nádoby jsem nalila olej a máslo (napůl) a nechala do zlatova osmažit cibuli.
  • Na ni jsem nasypala slaninu, osolené díly slepice a protlak.
  • Společně jsem opékala a občas zamíchala.
  • Přidala jsem nakrájené žampiony a koření. Protože jsem musela použít koupené suché koření, nemohla jsem z něj po francouzsku svázat „bouquet garni„. Odměřovala jsem po česku „podle oka“: dva bobky, dvě špetky tymiánu, dvě kuličky nového koření, půl lžičky hořčičných semínek, čtvrt lžičky mletého pepře, lžička suchého česneku, půl lžičky soli. Na nic jsem nezapomněla?

Z odměřeného hrnku červeného vína jsem jeden lok odpila (dobré bylo) a víno jsem rychle nalila na maso (aby mě náhodou někdo nenásledoval v ochutnávání). Přikryla jsem poklicí a hrnec nastavila na 45 minut „vysoký tlak i teplota“.

MULTIFUNKČNÍ HRNEC má své výhody. Na rozdíl od tlakového hrnce je vaření tiché a bez odfukování páry. Foto: (receptar)

Žádná pára, žádný hukot, žádný zápach

Měla jsem tři čtvrtě hodiny na jiné poklidné práce. Umyla jsem nádobí, poklidila. V kuchyni byl klid, protože multifunkční hrnec není tak divoký, jako klasický Papinův hrnec. Je tichý a neodfukuje žádnou páru. Tím pádem není v kuchyni cítit vaření. Což je (alespoň pro mne) značná úleva.

K ÚPRAVÁM MASA NA VÍNĚ je u nás zvykem podávat bramborovou kaši. K drůbeži se též hodí opečená bageta, linguine nebo široké nudle. Foto: (receptar)

Co podat jako přílohu?

Byl čas vymyslet a připravit nějakou přílohu. Alespoň ve fázi příprav. K drůbeži na víně bývá zvykem pojídat opečenou bagetu. S tím bych doma „nepochodila“. K burgundským úpravám se také podává bramborová kaše. Ale kaše k masu s kostmi? To ne. Já k tomu viděla široké nudle. Nebo linguine, jazýčky, takové ty „placaté špagety“. Nic z toho doma nebylo. Tak jsem nachystala hrnec se slanou vodu a povzdechem vybrala balíček špaget.

Čtěte také:  Müsli koláč s dýní a müsli chlebíček na cesty. K tomu poctivé kakao

Když hrnec oznámil uplynutí času, otevřela jsem jej a vyzkoušela uvařenost masa. No, ještě chvíli by to chtělo, tak dvacet minut. Není problém. Akorát čas na uvaření těstovin.

SLEPICI UDUŠENOU NA VÍNĚ jsem vybrala z hrnce. Maso bylo dokonale měkké. Foto: (receptar)

Maso vybrat, zeleninu rozmělnit

Po prodlouženém čase už byla slepice měkoučká jako kuřátko. Maso jsem vybrala na talíř a ponorným mixerem „rozturbovala“ zbylý obsah hrnce. Vzniklou omáčku jsem ochutnala – nechtělo to skoro nic. Jen přisolit a přidat trochu pepře.

Kdyby byla omáčka řídká, za stálého míchání je nechám odpařit. Kdyby byla naopak hustá, opatrně naředím vařící se polévkou.

Mixování zeleniny není nutné. Lze ji ponechat v kusech. Jak kdo má rád.

MASO A OMÁČKU je lepší podat zvlášť, ať si každý vybere podle své chuti. Foto: (receptar).

Na stůl přišla mísa špaget, omáčka a talíř s kousky slepice, která se úpěnlivě tvářila, že je kohout. Miska na kosti a papírové ubrousky na ruce a ústa. Sklenice vína. Toho vína, které hodinu nasával ten tvor z rodu drůbeže ;=).

Jestli měl u jídla někdo „nemístné“ řeči, byla jsem to to pouze já (kuchařka). Vadily mi totiž ty kosti v omáčce. Ale příště si s tím poradím. Milou slepici prostě před podáváním oberu. Jako tak činím u slepice na smetaně nebo u kuřete na paprice.

SKLENICE VÍNA se k masu na víně báječně hodí. Foto: (receptar)

Uvádí Wikipedie

Kohout na víně nebo coq au vin je francouzský pokrm z kuřete dušeného s vínem, slaninou, houbami a případně česnekem. Nejčastěji se používá červené burgundské víno.

Ačkoli slovo coq ve francouzštině znamená kohout, většina moderních receptů vyžaduje kuře libovolného pohlaví, které je měkčí než dospělý kohout.

KE KOHOUTU NA VÍNĚ chutná stejný druh vína, ve kterém se maso dusilo. Foto: (receptar)

Coq au vin, tentokrát z (bezpohlavního) kuřete

Pro své „alibi“ jsem si vypůjčila volně vyhledatelný recept na kohouta na víně (Coq au vin) z portálu bbcgoodfood.com, od autorky Angely Nilsen. Ta pro změnu svého Coq au vin připravuje z kuřete. Zde je doslovný přepis receptu:

Suroviny

  • 1½ lžíce olivového oleje
  • 300 g  uzená slanina, kůže zbavená, nakrájená
  • 12 malých šalotek, oloupaných
  • 6 kuřecích stehen z volného výběhu (460 g), zbavených kůže
  • 2 kuřecí prsa z volného chovu, bez kůže a kostí (280 g)
  • 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 3 lžíce brandy nebo koňaku
  • 600 ml červeného vína
  • 150 ml kvalitního kuřecího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 snítky tymiánu, 2 snítky rozmarýnu a 2 bobkové listy na přípravu bouquet garni
  • malá hrst nasekané plocholisté petrželky na ozdobu
  • Na houby
  • 1½ lžíce olivového oleje
  • 250 g kaštanových žampionů, pokud jsou velké, rozpůlíme
  • Na zahušťovadlo
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1½ lžičky olivového oleje
  • 1 lžička změklého másla

Příprava

  1. Zahřejte 1 polévkovou lžíci olivového oleje ve velkém hrnci nebo ohnivzdorné nádobě. Vložte 3 ořezané a nakrájené plátky uzené slaniny a opékejte dokřupava. Vyjměte a nechte okapat na kuchyňském papíře.
  2. Přidejte 12 oloupaných šalotek do pánve a opékejte za častého míchání nebo protřepávání pánve po dobu 5-8 minut, dokud nezezlátnou. Vyjmeme a dáme stranou se slaninou
  3. Vezměte kuřecí stehna a 2 vykostěná kuřecí prsa, vše s odstraněnou kůží a osušte kuchyňským papírem.
  4. Do pánve nalijte ½ lžíce olivového oleje, poté smažte polovinu kuřecích kousků za pravidelného obracení po dobu 5-8 minut, dokud nebudou dobře zhnědlé. Vyjměte a opakujte se zbývajícím kuřetem. Vyjměte a dejte stranou.
  5. Vsypte 3 nadrobno nasekané stroužky česneku a krátce orestujte, poté při středně vysokém až vysokém plameni zalijte 3 lžícemi brandy nebo koňaku a míchejte po dnu pánve, aby zesklovatěl. Alkohol by měl prskat a začít se odpařovat, aby ho moc nezbylo.
  6. Kuřecí stehna a stehna vraťte do pánve spolu s případnou šťávou, poté zalijte trochou 600 ml červeného vína a znovu promíchejte dno pánve.
  7. Vmíchejte zbytek vína, 150 ml kvalitního kuřecího vývaru a 2 lžíce rajčatového protlaku. Vhoďte 3 snítky tymiánu, 2 snítky rozmarýnu a 2 bobkové listy, abyste vytvořili bouquet garni, dochuťte pepřem a špetkou soli a poté vraťte slaninu a šalotku P
  8. Přikryjte, snižte teplotu na mírný var, přidejte kuřecí prsa a vařte 50 minut až 1 hodinu.
  9. Těsně před podáváním rozehřejte 1 ½ lžíce olivového oleje na velké nepřilnavé pánvi. Přidejte 250 g kaštanových žampionů, rozpůlených, pokud jsou velké, a smažte na vysoké teplotě několik minut dozlatova. Vyjměte a udržujte v teple.
  10. Kuře, šalotku a slaninu zvedněte z pánve a přendejte do rozehřáté servírovací mísy. Odstraňte bouquet garni.
  11. Chcete-li vytvořit zahušťovadlo, smíchejte 2 lžíce hladké mouky, 1 ½ lžičky olivového oleje a 1 lžičku změklého másla v malé misce pomocí zadní části lžičky.
  12. Vínovou směs přiveďte k mírnému varu, poté postupně přidávejte malé kousky zahušťovadla a každý kousek vmíchejte drátěnou metličkou. Vařte 1-2 minuty.
  13. Kuře posypte houbami a poté přelijte vinnou omáčkou. Ozdobte hrstí nasekané plocholisté petrželky.
Čtěte také:  Kuřecí srdíčka na divoko: Porce dobrého jídla za méně než 20 korun

Zdroj: bbcgoodfood.com/recipes/coq-au-vin

Nutná poznámka: V případě pomalého hrnce lze přípravu rozvrhnout třeba na půl dne. Jak jste zvyklí a podle návodu na obsluhu.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2024/04/IMG20240305171442-1.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2024/04/IMG20240305171442-1-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco s masem ze slepice,francouzské kuře na víně,jak udělat kohouta,jak upéct kohouta,jak uvařit kohouta,kohout na víně pohlreich,kuchařka pro dceru kohout na víně,kuře ala kohout na víně,kuře na červeném víně,kuře po burgundsku,kuře recepty,kuřecí stehna na červeném víně,kuřecí stehna recepty,mladý kohout recepty,nejlepší recept na kohouta,nejlepší recept na slepici,pomalu pečený kohout,recepty na kuře,slepice na víně recept,slepice receptyKohout na víně - slepice nebo kuře na víně v multifunkčním hrnci, tip. • Jak ještě využít pomalý nebo multifunkční hrnec? • Kohout, nebo slepice? V současné době na tom nezáleží. • V 'chytrém hrnci' se maso maso udusí bez zásahů kuchaře. • Co ke kohoutu na červeném víně?...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.