Langoš je nadmíru oblíbená pochoutka, která bývá neodmyslitelnou součástí nejrůznějších festivalů a letních akcí. Odkud pochází, na kolik způsobů se dají připravit a existuje i česká alternativa?
Slovo langoš pochází z maďarského výrazu „láng“, česky plamen, protože se opékaly blízko plamenů. Původně se pekly z těsta na chleba, a právě ve dnech, kdy se pekl chléb, se langoše, které nebyly ničím jiným než zbytkem těsta, podávaly na snídani. Dnes už nemáme doma pece, přesto si můžeme domácí langoše snadno připravit, a to smažením na pánvi nebo ve fritéze.
Langoše k nám přišly z Maďarska a tohle oblíbené pouliční jídlo milují děti i dospělí. Není se čemu divit, tahle nadýchaná placka totiž lahodí milovníkům slaných i sladkých jídel. Langoš je už na první pohled pořádně mastný, proto se mu nejspíš vyznavači zdravého životního stylu raději vyhnou obloukem. Všichni ostatní si však alespoň jednou za čas tuhle nezdravou pochoutku rádi dopřejí, jak o tom svědčí dlouhé fronty u stánků s langoši, ať už na ně narazíte na poutích, na letních hudebních akcích nebo na koupališti.
Tahle oblíbená kynutá placka, která mnohé z nás na výletech zachrání od hladu, se původně připravovala ze zbytků chlebového těsta. Chléb se dříve v domácnostech pekl jednou za jeden až dva týdny, a protože to byla vždy událost, především děti byly velmi nedočkavé. Ze zbylého těsta se tak utvořily placky, které se spolu s chlebem pekly v peci, obvykle přímo u plamenů nebo v blízkosti žhavých uhlíků. Později se začaly langoše smažit na pánvi, a aby nebyly tvrdé, přidávaly se do těsta uvařené brambory, které udělaly z obyčejné chlebové placky vláčnou pochoutku.
Langoše údajně vznikly v době turecké nadvlády nad Maďarskem, podle některých teorií dokonce pochází z doby starého Říma. S jistotou dnes víme, že se původně vyráběl z chlebového těsta, které zbylo z pečení běžného chleba, jak popsáno výše. Bramborová varianta těsta přišla údajně na řadu až v době, kdy z domácností zmizely pece na chleba. Chléb už se doma nepekl, tak zmizely i pečené langoše. Langoš se od té doby začal jednoduše smažit.
Nadýchané placky velikosti talíře s notnou dávkou kečupu, česneku a sýra, tak známe langoše u nás. V Maďarsku však dávaly původně hospodyňky na langoše čerstvou smetanu a sýr, kečup je podle všeho ryze český zlepšovák. Postupem času se langoš stal něčím podobným jako pizza – dalo se na něj co dům dal. Druhů, variant a receptů je dnes vskutku dlouhá řada, lidé si na ně mohou dát cokoli dle své chuti, i samotné těsto můžete připravit hned několika způsoby. Vyzkoušet tak můžete langoše z kefíru, ze zakysané smetany, z jogurtu a droždí, nekynuté langoše, plněné langoše, langoše naslano i nasladko.
Při domácí přípravě nebuďte netrpěliví a dejte si záležet na správné době kynutí. Těsto musí být jako obláček. Důležitým krokem je také smažení v nepřepáleném oleji. Domácí langoše skvěle chutnají a určitě jimi potěšíte svou rodinu i návštěvy, obzvlášť ty dětské. Hodí se na zahradní párty, dětskou narozeninovou oslavu i rychlou letní svačinku do ruky.
Už jste někdy slyšeli název podplamenice? Jde o docela obyčejnou staročeskou pochoutku, placku, která má mnoho společného právě s maďarskými langoši, alespoň co se původu týče. Stejně jako u langošů šlo o vedlejší produkt, který se pekl při pečení chleba. Placky se pekly v blízkosti plamenů, odtud právě název podplamenice, jinde známé jako podplameňáky, šupáky, přípalňáky. Na Moravě se do těsta přidávaly brambory, placky se potřely česnekem, děti je zase milovaly s povidly. A tak je to vlastně i s dnešními langoši, každý podle své chuti. Varianta s kečupem a horou sýra je však u nás již tradiční.
Langoše, bramboráky a burgery jako ze stánku
Venkovní radovánky jsou v plném proudu a s nimi souvisí i oblíbené pokrmy, které si s oblibou dáváme na koupalištích, festivalech, poutích apod. Aby vám chutnalo stejně tak doma, máme pro vás pár receptů na langoše, domácí burgery, sendviče a bramboráky, které jsou čtenáři prověřené a vždycky se podaří.
Lepší než ze stánku: Domácí langoše krok za krokem
Jak si ty nejlepší langoše připravit doma? Přece podle našeho FOTORECEPTU! Těsto ze zakysané smetany je bezkonkureční. K dochucení nesmí chybět česnek, kečup, tatarská omáčka a sýr.
Originální letní jednohubky na zahradní párty
Máme tu oblíbený čas večerních posezení, rodinných grilovaček i zahradních párty, kdy se nějaký ten neotřelý nápad na originální formu pohoštění vždycky hodí. Klasické chlebíčky jsou sice vždycky fajn, ale pro teplý večer možná trochu těžké do žaludku. Kolečka rohlíků máznuté česnekovou pomazánkou zase příliš nevypovídají o fantazii a snaze hostitele.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena