Osobně nemám mořské plody příliš v lásce, ale vím, že spousta lidí považuje mořské měkkýše, korýše a hlavonožce za delikatesu a pochoutku. Ostatně některé, jako například ústřice nebo langusty, se staly celosvětově známými. V případě městského trhu v laoském Phonsavanu si ale představte nejen zvířata, která žijí ve vodě (ty je dobré postřikovat, aby si uchovala svěžest), ale celou řadu dalších, často živých tvorů. Od žab, ryb, hadů, vodní drůbeže (husy, kachny), přes savce, které jsem viděl poprvé v životě (hlodouny, ovíječe) až po veverky.

Krátká cesta od viru k nákaze

Mám místní trhy a tržiště rád, ale po návštěvě toho phonsavanského mě ten den chuť na jídlo přešla. Mokré trhy v jihovýchodní Asii jsou místem, kde je extrémně vysoká pravděpodobnost přenosu nějakého viru či bakterie na člověka. Ostatně právě na podobném místě mělo dojít k nákaze a šíření koronaviru. Ano, netopýry tam můžete koupit taky. A stejnýma rukama, kterýma prodavačka před chvílí kuchala kachnu, jen utřenýma do zástěry, nandávala zájemcům porce smaženého masa.

Veverky v krabici od bot

Podle oblečení byla z venkova. A nechovala se jako klasická trhovkyně ani nakupující. Zatímco stánkaři vychvalovali své zboží a nakupující smlouvali a vybírali si nejlepší kousky, ona se proplétala davem s krabicí od bot v rukou. Tu a tam někoho oslovila, pootevřela a ukázala obsah. Být to v socialistickém Československu, tak bych bezesporu slyšel šeptanou otázku: „Džíny nebo bony, nechceš?“ Nedalo mi. Využil jsem faktu, že uprostřed trhu na veřejnosti si na cizince nikdo netroufne. Přimotal jsem se do její blízkosti a víko krabice nadzvedl. Uvnitř byly dvě na kost zmrzlé veverky, evidentně ulovené v divočině. Když se neprodají, poputují zpět do mrazáku. Podobné úlovky a nabízené zboží mají svůj název. Říká se jim „maso z pralesa“.

Hlodoun a ovíječ

Hlodoun čínský (Rhizomys sinensis) je druh hlodavce, který žije v bambusových porostech, dobře se množí, a není nijak ohrožený. Chovat se dá podobně jako králík. V Phonsavanu prodávaní hloudouni měli nosy do krve rozedřené od těsných klecí. Nic nenaznačovalo, že by prošli jakoukoli veterinární kontrolou, přestože se ví, že patří mezi přenašeče svalovce stočeného, snadno přenosného na člověka. Jím způsobená trichinelóza je pak smrtelně nebezpečné onemocnění. Svalovec se šíří právě nedokonale tepelně upraveným masem a je jedno, zdali jde o vepřové nebo hlodouní.

Zdroj: Youtube

Ovšem největším překvapením byl ovíječ skvrnitý. Bohužel mrtvý. Cibetkovitá šelma se soumračnou až noční aktivitou, která žije, podobně jako třeba liška u nás, i v blízkosti lidských obydlí. To ji zřejmě stálo život.

Důvodem, proč se na městském venkovním tržišti dá koupit ovíječ i pečený pavouk, je zřejmě fakt, že v jihovýchodní Asii byl v Laosu i Kambodži hlad běžnou součástí života. Pokud lidé kolem vás umírají hladem, jdou ohledy stranou. Pak rychle přestanete být v jídle vybíraví.

Zdroje: World Economic Forum, Science Direct

Související články