Na šampionát opět do Prahy a Ostravy. Brno slibovanou arénu nestihlo včas

  11:14
Zatímco v Praze a Ostravě dnes budou při zahájení hokejového mistrovství světa házet na led puk, v Brně se hází jenom lopatou. Domácí šampionát, který měl podle plánů primátorky Markéty Vaňkové (ODS) „pokřtít“ zdejší moderní arénu, totiž jižní Morava nestihla vybudovat a místo haly zatím má jen staveniště.

„Chceme, aby Brno zažilo mistrovství světa v hokeji v roce 2024. Ve městě je velká poptávka po hokeji, skvělí brněnští fanoušci si takovou akci zaslouží,“ prohlásila Vaňková na začátku roku 2019, kdy vedení města oznámilo umístění arény na výstavišti poblíž pavilonu Z. Posunulo ji tak o několik set metrů z původně zvažovaného místa nynějšího velodromu.

Brno chce hokejový šampionát, ale hala nikde. Na přípravy je nejvyšší čas

O šampionátu v Brně mluvila primátorka ještě v červnu 2021, tedy necelé dva měsíce předtím, než hokejový svaz definitivně oznámil, že dějištěm dlouho vyhlížené akce budou Praha a Ostrava.

I přesto se město loni na podzim do megalomanské stavby, jejíž cena se všemi doprovodnými investicemi vystoupá k sedmi miliardám korun a jež je opakovaně terčem kritiky opozice, slavnostně pustilo.

Poklepáním na základní kámen na brněnském výstavišti začala v pondělí 18. září 2023 stavba multifunkční arény za téměř šest miliard korun. Slavnostního aktu se zúčastnil i premiér Petr Fiala (uprostřed).

Dělníci se tak po staveništi pohybují už téměř tři čtvrtě roku a podle vedení Brna se stavební firma zatím drží stanoveného harmonogramu. Podle něj má být nový sportovní stánek, v němž se mají pořádat také koncerty, hotový v polovině roku 2026.

„Do léta budou dokončeny zemní práce a zakládání stavby, v září začne montáž ocelových konstrukcí včetně nosné konstrukce střechy,“ přibližuje postup prací brněnský radní Petr Kratochvíl (ODS), jenž se obří investici jako politik od začátku detailně věnuje.

Na podobu interiéru se stále čeká

Ani po osmi měsících od zahájení stavby pro 13 tisíc diváků se však nijak neposunula druhá stěžejní část celého projektu. Interiér, zejména vnitřní vybavení jako nejrůznější scénické technologie či podoba prostor pro občerstvení, totiž stále není vyprojektovaný.

Ostatně teprve minulý týden uplynula lhůta v tendru týkajícím se tohoto úkolu, nyní se vyhodnocují nabídky a teprve později se vítěz pustí do zpracování.

„Není to pozdě, vše koordinujeme s probíhající výstavbou. Současně i nemálo vybavení haly nebude žádné přípravné projekční práce vyžadovat, tudíž postupujeme ve shodě s pokrokem stavebních prací, aby měl zhotovitel potřebné dodávky včas k dispozici,“ obhajuje Kratochvíl fakt, že o podobě vnitřních prostor dosud na rozdíl od hrubých obrysů není jasno.

Podobně se už od loňského prosince vleče zakázka na to, kdo se ujme gastronomických provozů uvnitř haly. „S uchazeči diskutujeme možné provozní a obchodní modely budoucí spolupráce,“ podotýká radní bez dalších podrobností.

Černá díra, kritizuje opozice

Úkolů ohledně interiéru se měl podle původních plánů ujmout provozovatel, kterým měl být soukromník. Jenže Brno nikoho takového nenašlo. Hokejová Kometa, která zde bude mít domov a byla jediným zájemcem, z původních námluv vycouvala, a tak si tento závazek na svých bedrech nechalo město, přestože s provozem podobného stánku nemá žádné zkušenosti.

„Za současné situace a s predikcí vývoje cen za energie, ale zejména kvality českého hokeje, se ví, že hala bude ztrátová. Hodně,“ kritizoval už před časem záměr města opoziční zastupitel Matěj Hollan (Žít Brno). Čas od času také se svými kolegy připomene, že kvůli černé díře na peníze, jak arénu nazývají, chybí finance na jiné – podle něj důležitější – investice.

Na brněnské zastupitelstvo v roce 2023 dorazil také mladý muž s ironickým seznamem priorit stávající koalice.

Magistrát stále shání i potřebný expertní tým, který by kolos dokázal úspěšně řídit. Hledá i toho nejdůležitějšího člověka v podobě provozního ředitele.

„Máme zaměstnance na pozici manažera technologií, spolupracujeme se specialisty na oblast obchodu a marketingu a také se společností Live Nation,“ zmiňuje Kratochvíl firmu, která má zkušenosti s vystoupením hvězd světového formátu. Zároveň doplňuje, že město spolupracuje i s dalšími externími odborníky na jednotlivé oblasti.

Aréna získává první velké akce

Přes všechny zmíněné zádrhele vedení Brna už ohlásilo první velké akce, které se v nové aréně uskuteční. V roce 2026 se v ní mají na evropských šampionátech utkat volejbalistky a házenkářky, ty zde navíc o pět let později čeká i mistrovství světa.

Už v roce 2022 zájem o využití stánku ohlásila rovněž společnost Oktagon pořádající turnaje MMA, tedy duely zápasníků v kleci, které jsou čím dál populárnější. „Už nyní je jasné, že do budoucna kapacita stávající brněnské Winning Group Areny pro Oktagon nestačí,“ prohlásil tehdy jednatel společnosti Ondřej Novotný.

Důležité bude zaplnit halu i v ostatních časech, kdy se zrovna po ledě nebudou prohánět hokejisté Komety. Šanci na dnes začínající zábavu při klání světových hvězd na bruslích už Brno propáslo.

Autor: