ČTK

10. 5. 2024

Projekt středoškoláků, který uspěl ve finále mezinárodní soutěže Conrad Challenge v ústředí americké vesmírné agentury NASA v Houstonu, dnes studentský tým představil premiérovi Petru Fialovi (ODS). Společně diskutovali o případných dalších využitích i o tom, jak se rozvíjí talentovaní v Česku. ČTK to po setkání řekl mentor týmu Jan Spratek z Planetária Praha. Fiala týmu poděkoval za reprezentaci. Podle Spratka by chtěl podpořit to, aby se s talenty, jako jsou studenti v týmu LASAR, více pracovalo.

Čeští středoškoláci uspěli v konkurenci více než 2000 týmů, uvedl Spratek. „Tým LASAR přišel s naprosto unikátní metodou jak deorbitovat nebo restartovat nefunkční družice, tak abychom lépe a efektivněji zabraňovali potenciálním budoucím problémům v kontextu kosmického odpadu,“ řekl. S nápadem, jak na dálku opravit nefunkční družice, zvítězili středoškoláci ve dvou ze tří kategorií. Prezentovali jej návštěvníkům kosmického centra, astronautům nebo kosmickým inženýrům z NASA.

„Vítězství našich studentů v této prestižní soutěži považuji za mimořádný úspěch. NASA je symbolem špičkového vesmírného výzkumu a inovací, být oceněn v takovém prostředí je známkou jejich výjimečného talentu. Schopnost přicházet s moderními technologickými řešeními je klíčová pro budoucí konkurenceschopnost naší země,“ uvedl premiér. Týmu předal pamětní listy.

Studenti v projektu by podle Spratka mohli působit jako „orbitální uklízeči kosmického prostoru“. Jednou z možností je vyvolat restart družice. „Ony se sami restartují, akorát někdy ten restart z nějakého softwarového důvodu nemůže nastat a my bychom to dokázali vyvolat,“ řekl Spratek. „Druhá věc je urychlení zániku těch malých nebezpečných, řeknu projektilů, které tam krouží, rozbitých družic,“ dodal.

K vyvolání restartu družic by se využíval laserový paprsek. „Vypnout a zapnout je ten hlavní popis,“ řekl Spratek. Tým nyní testuje možnosti restartování družic v laboratorních podmínkách, řekl dříve ČTK Simon Klinga, vedoucí projektu z Gymnázia Bystrc v Brně. Na základě toho prověří, zda se vyplatí postavit velké laserové rameno pro opravu satelitů, s jehož modelem v soutěži studenti uspěli.

„Budeme připravovat pozemní testy přímo s těmi součástkami, abychom věděli, jak se to chová při daných pulsech,“ řekl Spratek. Některé testy by se podle něj mohli uskutečnit už letos. Poté začnou řešit, jak dostat paprsek přes atmosféru či případnou konstrukci pro družici. „Bude to samozřejmě projekt, který bude velmi drahý, ani nechci dávat žádnou cenovku, ale který opravdu dokáže řešit velmi dražší problém“ řekl.

Zda by se svazek laserových paprsků vysílal ze Země nebo z oběžné dráhy je podle něj nyní předmětem výzkumu. Laserové rameno by podle Spratka mohlo být umístěné například na družici. „Anebo co je velká úvaha teď, že by to laserové rameno bylo třeba na robotickém rameni mezinárodní kosmické stanice,“ řekl.

Tým bude o víkendu svůj model prezentovat na festivalu Maker Faire na pražském Výstavišti.

Související témata

Přečtěte si také

Studentské eurovolby vyhrála koalice Spolu před Přísahou s Motoristy a Piráty
Studentské eurovolby vyhrála koalice Spolu před Přísahou s Motoristy a Piráty

Studentské volby do Evropského parlamentu letos vyhrála koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) s 15,2 procenta hlasů.

Fiala: Palestinu nemá smysl uznat, když není jasné, kdo ji představuje
Fiala: Palestinu nemá smysl uznat, když není jasné, kdo ji představuje

Palestinu nemá smysl uznat jako stát, když není jasné, kdo a na jakém území ji představuje, řekl dnes premiér Petr Fiala.

Žádný chytrý telefon do 12 let, žádné sociální sítě do 15 let: Francouzi chtějí přísnější regulaci
Žádný chytrý telefon do 12 let, žádné sociální sítě do 15 let: Francouzi chtějí přísnější regulaci

Podle průzkumu se mnoho Francouzů obává dopadu sociálních sítí a chce přísnější regulaci. Šéf vlády Macron je také pro celoevropské stanovení věkové hranice pro dosažení plnoletosti v oblasti digitálních technologií na 15 let.

Čínská armáda zahájila manévry kolem Tchaj-wanu, ten je odsoudil
Čínská armáda zahájila manévry kolem Tchaj-wanu, ten je odsoudil

Čínská armáda dnes v okolí Tchaj-wanu zahájila cvičení, do kterého zapojila různé druhy vojsk.

Někdejší Trumpova rivalka v boji o stranickou nominaci řekla, že ho bude volit
Někdejší Trumpova rivalka v boji o stranickou nominaci řekla, že ho bude volit

Nikki Haleyová, která se do března ucházela o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb, dnes řekla, že svůj hlas dá Donaldu Trumpovi.