Zhruba tři hodiny od hlavního města Santiago de Chile, u jižnějšího Talca, se nachází národní park Radal Siete Tazas (Sedm šálků) a někteří vodní dobrodruzi jej nazývají nejkrásnějším místem světa.

Zdroj: Youtube

Je to hlavně kaňon řeky Río Claro, který vyvolává úžas v srdci každého, kdo propadl vodním sportům. Řeka má tři zajímavé úseky - Siete Tazas, Veinte-dos Tazas (22 šálků) a Entresaltos (Mezi kapkami), které vodáky provedou čedičovou průrvou. Sjezd ovšem není určen začátečníkům ani jednotlivcům, kaňon je velmi úzký a zranit se tu můžete mrknutím oka. Nejste-li nadšencem sjíždění vody nebo dostatečně zkušený vodák, je dobré vědět, že úsek Sedm šálků je také oblíbeným cílem horské turistiky. Vyhlídku na krásy chilské řeky dokážou zpestřit i sportovní nadšenci vrhající se z útesů. Adrenalinu má oblast Río Claro zkrátka na rozdávání.

Vyrážíte přes léto na vodu?

info Hlasování bylo ukončeno.
Ano 4
Ne 6
Hlasovalo: 10

Na řeku na jižní polokouli se vyráží převážně od října do února, kam tedy vyrazit v létě? Jeden z nejznámějších úseků podobně úzkých průtoků najdete ve Francii v kaňonu Verdon Gorge. Níže po proudu, u nádrže Sainte-Croix, je totiž dostupný i pro neostřílené kajakáře a otevírá se širší veřejnosti. Z hladiny klidné řeky Verdon tak můžete pozorovat průzračnou vodu a částečně zalesněné skalnaté stráně údolí, na kterých můžete místy najít i ferratové trasy. Evropa není na podobná místa skoupá. Ať vyrazíte na sever, jih, západ či východ, díky bohaté říční síti snadno naleznete místo vhodné pro vaši vodáckou úroveň. A pokud jste úplnými začátečníky, české řeky budou pro vaše uspokojení bohatě stačit!

Zdroje: paddlerezine.com

Související články