Legendární komediální scénka s Felixem Holzmannem a Ivou Janžurovou (pro připomenutí video níže) je založená na hře se slovy, ale co když k tomu přidáme všechna časová pásma planety? Ustojíte to lépe než muž u stánku s lístky? Zajímavý fakt na začátek: věděli jste, že výzkumné stanice na Antarktidě si své časové pásmo vybraly samy?

Orientujete se ve světových časech?

Scénka:

Zdroj: Youtube

Posun času, často označovaný jako ,,letní čas", byl původně znám pod pojmem ,,válečný", a to proto, že byl oficiálně a velkoplošně použit právě během první světové války v roce 1916. Ale pravděpodobně to nebylo první použití DST (Daylight Saving Time) na světě. Kanadský archivář se domnívá, že změna času byla použita již roku 1908 v malém městě Port Arthur, dnešním Thunder Bay.

Podle toho, co se mi podařilo zjistit, jsme byli možná první na celém světě, kdo to udělal, a možná je to jen proto, že... spousta malých míst to možná udělala stejným způsobem, jen tak nějak na vlastní pěst,“ řekla Christina Wakefieldová, spolupracovnice archiváře města Thunder Bay.

První zaznamenaná myšlenka na změnu však vzešla z úplně jiného konce světa - z Nového Zélandu. Roku 1895 tam George Vernon Hudson představil návrh na jarní a podzimní časový posun o celé dvě hodiny. Ačkoliv sklidil úspěch, myšlenka do konce dotažena nebyla. Jako další pobídl společnost ke změně William Willett roku 1905, tentokrát z řad britských občanů. Jeho řešením bylo čas měnit pozvolněji. Po 4 neděle by se ručička na hodinách posunula o 20 minut, o 80 min celkem. Každý rok by to tedy vyšlo na 8 posunutí.

Zdroje: worldtimezone.com, timeanddate.com, cbc.ca

Související články