Bílý slon je v Thajsku jedním z nejsilnějších symbolů a ten kdo ho uvidí, by se měl cítit šťasten. Bílého slona asi neuvidíte, ale palmu, jejíž anglický název je White Elephant Palm (palma bílého slona) vidět můžete. Je stejně vzácná, ale na rozdíl od chobotnatce se neschovává a neutíká.

Palma George Kerra

Zelené shora, stříbřité zespoda, s obvodem až dva metry a téměř černým řapíkem. Tak vypadají listy zmiňované palmy, která neroste nikde jinde než v Thajsku. Některé zdroje udávají, že neroste nikde jinde, než v národním parku Khao Sok. Chcete-li se pochlubit snímkem z dovolené, na kterém je něco opravdu unikátního, tak palma s vědeckým názvem Kerriodoxa elegans může být tím pravým. „Jméno rodu je kombinací jména irského botanika Arthura Francise Georga Kerra (1877-1942), znalce thajské flóry, a řeckého slova doxa, znamenající slávu. Druhé latinské slovo elegans, se dá vytušit. Elegantní, nebo chcete-li, tak nóbl,“ píše dr. Giuseppe Mazza ve svém příspěvku věnovaném palmě.

Našinec by řekl, že objevit novou palmu je v našem vědou prošpikovaném světě takřka nemožné. Přesto čekala Kerriodoxa elegans na své objevení až do roku 1983. Ráda roste osamoceně a dorůstá výšky 3-5 metrů. Během prosince až února má spoustu krásných krémových květů, z nichž následně vyrostou žluté plody o velikosti vlašského ořechu. Takže pokud pojedete v zimě za teplem, máte šanci je vidět.

A kde ji najdete? V již zmiňovaném národním parku Khao Sok. Stačí se zeptat u vstupu. Samotná palma je označena cedulkou, takže záměna je vyloučena. Tedy pokud se nemýlili botanici, kteří palmu označovali. Pokud byste opravdu chtěli zaujmout, tak thajsky se tato palma označuje hned několika výrazy: chao-mueng-ta-lang, ching-lang-khao, thang-lang-khao.

Toto je palma bílého slona.

Zdroj: Youtube

Největší květ patří raflézii

A pokud byste měli opravdu, ale opravdu extrémní štěstí, můžete v parku narazit na divoké slony nebo největší květ v rostlinné říši – rafflesii. Ta, pokud zrovna nevyráží svým obřím květem na světlo pralesa, není v podstatě k nalezení. Je totiž coby parazit dokonale ukryta v těle svého hostitele, kterým jsou popínavé liány stromové révy rodu Tetrastigma.

Neváhejte, zatím tu není narváno

Jak se dostat do Khao Sok

Ideální je jet  z města Surat Thani po silnici 401 (Surat Thani - Takua Pa). Na 109. km odbočit vpravo a pokračovat dalších 1,5 km ke vstupní bráně parku.

Khao Sok je národní park v thajské provincii Surat Thani. Pokud pomineme suchozemské pijavice, tak je zdejší tropický prales úchvatný. Nejen, že tady můžete objevit divoké orchideje (ty šlechtěné jsou v Thajsku na každém kroku), ale obdivovat můžete i vrchy tvořené vápencovými usazeninami. Představte si Karlštejnsko uprostřed pralesa. Přirovnání pokulhává v mnoha ohledech, ale jeden sedí. Jak Karlštejnsko, tak Khao Sok jsou snadno dostupné, proto je s podivem, že se národní park nestal cílem hromadných turistických nájezdů. Sice se situace pomalu mění, ale pořád je ještě čas. Pokud vám davy lidí v přírodě vadí, Khao Sok je místem, které by vás mohlo nadchnout.

Zdroj: Monako Nature Encyklopedia, Kerriodoxa elegans