Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ahoj, tady Kylian. Mbappé oznámil odchod z PSG, blíží se přesun do Realu?

Kylian Mbappé z PSG po utkání v Dortmundu. foto: AP

Šestileté spojení, které posledních několik přestupových období provázela nervózní očekávání, definitivně skončí. Kylian Mbappé ve videovzkazu fanouškům oznámil, že v létě odejde z francouzského Paris St. Germain. Čeká ho další krok, španělská média dlouhodobě informují o dohodě s Realem Madrid. „Je v tom hodně emocí a vzpomínek. Ale v neděli odehraju poslední domácí zápas,“ svěřil se fotbalista v pátek večer.
  21:13

V červeném tričku se pohodlně usadil a spustil. „Ahoj, tady Kylian. Musím vám něco říct. Vždycky jsem opakoval, že s vámi budu chtít mluvit, až ten čas nadejde,“ začal asi čtyřminutové video adresované přímo fanouškům.

„Tohle je můj poslední rok v PSG. Neprodloužím tu smlouvu a za pár týdnů ukončím tohle dobrodružství,“ pokračoval Mbappé.

Už v únoru měl sdělit své rozhodnutí vedení francouzského klubu, kterému na konci dubna pomohl získat dvanáctý ligový titul. S týmem však opět neuspěl v Lize mistrů, v níž svěřenci španělského kouče Luise Enriqueho vypadli v semifinále s Dortmundem.

„Je to těžké. Nemyslel jsem si, že bude tak náročné tohle oznámit, opustit zemi, Ligue 1 – soutěž, kterou dobře znám. Ale myslím, že jsem to potřeboval. Už to chce novou výzvu,“ řekl francouzský kanonýr, který je s 26 góly suverénně nejlepším střelcem tamní ligy v této sezoně.

Důležité góly dával nejen tam, ale několik sezon v řadě také v Lize mistrů nebo národním týmu, kde s Francií získal zlato na šampionátu v roce 2018. Na Euru 2020 však mlčel, před rokem a půl v Kataru zase s osmi góly pálil ze všech nejvíc.

V Realu by měl podepsat podle dostupných informací smlouvu na pět let. Podle únorových spekulací obdrží velice štědrý podpisový bonus ve výši 150 milionů eur (asi 3,74 miliardy korun), které mu budou v Madridu vyplácet postupně. Zůstane mu také podíl na osobnostních právech. Ročně má brát až 15 milionů eur (asi 374 milionů korun).

Za PSG hrál už od roku 2017, kdy coby supertalent a premiérový vítěz francouzské ligy přišel z Monaka nejprve na hostování a poté přestoupil za 180 milionů eur, což z něj stále dělá druhého nejdražšího fotbalistu historie po Brazilci Neymarovi.

V Paříži získal šest ligových titulů a třikrát vyhrál Francouzský pohár, o který bude v této sezoně ještě usilovat. V roce 2020 byl s týmem ve finále Ligy mistrů.

Příští rok už se o nejcennější evropskou trofej bude prát jinde.

Kylian Mbappé

francouzský fotbalový útočník

Francouzský kapitán Kylian Mbappé během tréninku reprezentace.

Datum a místo narození: 20. prosince 1998, Paříž

Státní příslušnost: Francie

Výška a váha: 178 cm, 75 kg

Post: útočník

Klub: Paris St. Germain (od 2018)

Předchozí působiště: Monako (2015-18)

Počet reprezentačních startů/gólů: 77 zápasů, 46 gólů

Největší úspěchy: mistr světa 2018, stříbro z MS 2022; vítěz Ligy národů 2021; finalista Ligy mistrů 2020; 7x vítěz francouzské ligy (2017-20, 2022-24), 3x vítěz Francouzského poháru (2018, 2020-21); zlato na ME do 19 let 2016

Ocenění: nejlepší mladý hráč na MS 2018; 3x francouzský fotbalista roku (2018-19, 2022); držitel státního vyznamenání rytíř Řádu čestné legie

Rodina: svobodný

Ostatní: Jeden z nejlepších současných fotbalistů, vyniká rychlostí, zrychlením i driblingem. Pochází ze sportovní rodiny – jeho otec, původem z Kamerunu, je fotbalový trenér, matka, pocházející z Alžírska, byla házenkářkou a mladší bratr Ethan hraje také za PSG.

Absolvoval fotbalovou akademii v Clairefontaine-en-Yvelines, ve francouzské lize debutoval v dresu Monaka v 16 letech v prosinci 2015, pár dní po sedmnáctinách vstřelil první gól. Týden před osmnáctými narozeninami dal první hattrick.

Kylian Mbappé oslavuje důležitý druhý gól Monaka na hřišti Manchesteru City.
Francouzský útočník Kylian Mbappé v duelu s Nizozemskem.

V národním týmu Mbappé debutoval v březnu 2017 v kvalifikaci s Lucemburskem a stal se druhým nejmladším francouzským reprezentantem v historii. Na MS v Rusku 2018, které Francie vyhrála, dal čtyři góly a stal se po Pelém teprve druhým teenagerem, jenž skóroval ve finále. O čtyři roky později vstřelil ve finále jako druhý hráč hattrick a s osmi góly se stal nejlepším kanonýrem šampionátu, Francouzi ale prohráli na penalty s Argentinou.

Letos v únoru média informovala o tom, že se už dohodl na smlouvě s Realem Madrid. O jeho odchodu do Realu se spekulovalo už několikrát, přestože předloni v létě podepsal s PSG dvouletou smlouvu s opcí na rekordních 630 milionů eur hrubého (asi 15 miliard korun). Teď odchod z PSG definitivně potvrdil.

Fotbalisté Paris St. Germain v čele s Kyllianem Mbappém se radují z vítězství...
Hráči PSG slaví gól Kylian Mbappého, který však nakonec neplatil kvůli ofsajdu.

Letos dovedl PSG k 12. ligovému titulu a s týmem tento týden vypadl v semifinále Ligy mistrů s Dortmundem. S osmi brankami je společně s Harrym Kanem z Bayernu, který také vypadl v semifinále, nejlepším střelcem tohoto ročníku Ligy mistrů. S 255 soutěžními góly je suverénně nejlepším střelcem v historii pařížského klubu.

(ČTK)

Autoři: ,