Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny pohonných hmot klesly. Navzdory začátku motoristické sezony

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ceny pohonných hmot navzdory nástupu motoristické sezóny v uplynulých dnech klesaly. Litr benzinu se po necelém měsíci vrátil pod hranici 40 korun, když zlevnil o 21 haléřů na 39,98 Kč za litr. Nafta zlevnila o 34 haléřů na 38,27 Kč za litr. 

Nafta je aktuálně nejlevnější od poloviny letošního února. Její zlevnění souvisí i s koncem zimní topné sezóny, který tradičně vede v pokles poptávky po topné naftě. Průměrné ceny paliv jinak od začátku letošního roku setrvale rostly. V lednu stál litr pohonných hmot 37 korun, dubnová průměrná cena již činila 39,83 Kč za litr, vyplývá z údajů společnosti CCS.

"Stěžejními důvody aktuálního poklesu cen pohonných hmot je pokles cen ropy na světových trzích a zpevňování koruny vůči dolaru, v němž se ropa obchoduje. Promítá se také pokles cen velkoobchodně prodávaných paliv na komoditní burze v Rotterdamu," uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Ropa Brent za poslední dva týdny zlevnila o necelých pět procent, přičemž koruna ve stejné době vůči dolaru posílila o více než jedno procento.

"V příštích sedmi dnech se tyto tlaky dále projeví v celkovém poklesu cen pohonných hmot. Benzin by měl zlevnit o zhruba 40 haléřů na litr, nafta pak o padesátník. Další zlevňování paliv lze pak čekat také ve druhé polovině května," dodal Kovanda.

Témata:  pohonné hmoty

Aktuálně se děje

22. května 2024 18:37

SZÚ: Nejčastější nemocí z povolání byl i loni covid-19

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy