Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slovensko trvá na ochraně pro Marčevského. Podle úřadu „nejsou dostatečné důkazy“, že by ohrožoval bezpečnost

Arťom Marčevskij – politik a mediální podnikatel původem z Ukrajiny, který byl už před svým odchodem ze země známý vazbami na Rusko. Zdroj: Facebook / Opoziční platforma – Za život
Arťom Marčevskij – politik a mediální podnikatel původem z Ukrajiny, který byl už před svým odchodem ze země známý vazbami na Rusko. Zdroj: Facebook / Opoziční platforma – Za život

Slovenské ministerstvo vnitra zatím nehodlá u hlavy proruské vlivové sítě Arťoma Marčevského zahájit řízení o odebrání dočasné ochrany. Podle úřadu nejsou dostatečné důkazy o tom, že je rizikem pro slovenskou bezpečnost. Česká vláda naopak před časem Marčevského zařadila na tuzemský sankční seznam, protože se podle zpravodajských služeb snažil ovlivňovat evropské volby.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Kauza proruské vlivové sítě se už dotýká také Slovenska. Jak popsal Deník N, tamní úřady přidělily ukrajinskému politikovi a podnikateli Arťomu Marčevskému dočasnou ochranu, což mu dovoluje pobývat na území sousedního Slovenska.

A to přes to, že české tajné služby Marčevského označily jako klíčovou osobu v proruské vlivové skupině, která měla údajně předávat hotovost evropským politikům a ovlivňovat chod mediální platformy Voice of Europe, jak jsme popsali například zde.

Kdyby bylo prokázáno…

Slovenští politici z opoziční strany Progresivní Slovensko (PS) se proto tento týden obrátili na tamní ministerstvo vnitra s dotazem, zda úřad zahájil s Marčevským řízení o zrušení jeho dočasné ochrany. Kdyby totiž úřady řízení zahájily a rozhodly o zrušení této ochrany, musel by Marčevskij Slovensko opustit.

Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) v dopise, který má Deník N k dispozici, uvedl, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská síť v Praze

Slovensko

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější