TOPlist

Novinka ve Zprávách Google ukáže, kdo vám píše SMS, i když ho nemáte v kontaktech

google zprávy
  • V profilu Google můžete vyplnit své kontaktní údaje
  • Můžete jim nastavit sdílení se všemi lidmi
  • Google tyto informace využije, pokud kontaktujete někoho, kdo vás nemá v seznamu

Google tlačí ve své aplikaci Zprávy nový protokol RCS, který umožňuje oproti zastaralým SMS mnohá kouzla. Jedním s nich je zobrazení vašeho jména, i když vás příjemce nemá v kontaktech. Tato funkce zatím ještě nefunguje, ale byla odhalena při zkoumání nové verze aplikace a dá se očekávat, že bude funkční co nevidět.

Nastavení kontaktních údajů

Tato funkce není ani tak určena pro příjemce, který odhalí identitu odesílatele, jako spíš pro odesílatele, který chce, aby nebyl anonymní. Podobnou funkcionalitu nabízí i Telefon od Google. Jenže zatímco změnit aplikaci pro zasílání zpráv je jednoduché, změnit aplikaci pro volání sice možné je také, ale často přijdete o některé funkce. Například u Samsungu o simultánní překlad z češtiny… zapomeňte na to a klidně instalujte, čeština bude kdoví kdy a jestli vůbec.

Aby to celé fungovalo, musíte vy, jakožto odesílatel, povolit sdílení dat z vašeho profilu na Google. To bude možné i z aplikace Zprávy, jenže zatím je funkce neaktivní, musíte tedy nastavení provést na webu. Jděte na adresu www.google.com a přihlaste se, pak v pravém horním rohu vyberte příslušný účet a klikněte na Spravovat účet Google.

V levé nabídce najdete položku Osobní údaje a tam odskrolujte trochu dolů, až najdete sekci Něco o  mně. Tam zkontrolujte vyplněné údaje. Pokud chybí telefonní číslo, klikněte na „+ Přidejte kontaktní údaje“ a zadejte telefonní číslo. Nezapomeňte nastavit viditelnost pro všechny. Po návratu do přehledu ještě jednou zkontrolujte, jaké údaje máte vyplněné a jaká je u nich nastavená viditelnost.

Google Messages
Google Messages

Pokud vše správně nastavíte a budete používat kompatibilní Google aplikace, uvidí i lidé, kteří vás nemají v kontaktech, vaše jméno, budete-li jim volat nebo jim pošlete zprávu. Je sice možné zakázáním viditelnosti tuto funkci potlačit, ale nenapadá nás žádný důvod, proč by to někdo chtěl udělat (kromě neetických důvodů jako je např. stalking nebo obtěžování).

Využíváte pro volání a SMS aplikace od Googlu?

Zdroj: Android Police

Libor Foltýnek
O Autorovi - Libor Foltýnek

Libor Foltýnek je redaktor s rozsáhlými zkušenostmi v oblasti technologií a fotografie. Jeho práce je charakterizována důkladným výzkumem, poutavým vyprávěním a praktickými radami, které zpřístupňují… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)