23.5.2024 | Svátek má Vladimír


FINANCE: Zdaňte ty slaďoušky, pane ministře!

11.5.2024

Osmého května byl státní svátek, takže státní zaměstnanci nemuseli do práce. V soukromém sektoru je to jinak, takže mnoho lidí, kteří si vydělávají na živobytí ve firmách, pracovalo jako obvykle (protože zakázky, termíny a lepší výplata v případě úspěšné realizace).

Když jsem v den vítězství nad nacistickým Německem otevřel zpravodajské servery, zaujala mě fotka s velmi naléhavě gestikulujícím ministrem zdravotnictví. V článku na E15 o půl šesté ráno. Psalo se v něm nikoli o osmdesát let staré druhé světové válce, ale připomínaly se ty malé soukromé bitvy, které v současnosti vedou miliony Čechů. Mluvím o lidech, kteří 365 dní v roce zápasí s rostoucí nadváhou, obezitou, cukrovkou a nekonečným množstvím zdravotních komplikací, které z toho logicky vyplývají.

V článku se píše, že pan ministr opětovně vykopal téma speciálního zdanění slazených nápojů.

Vypadá to na pětikorunové zdražení za litr rafinovaně slazených limonád všech barev. Já bych tedy byl spíš pro padesát korun, ale to by asi neprošlo. Jedno by nicméně projít mohlo: design těch šílených produktů by měl povinně obsahovat realistickou fotografií typického uživatele těch dementně proslazených produktů, nejlépe v plavkách a do půl těla. Protože když to musí být na tabákových produktech, mělo by to být i na těch nesmyslně slazených, protože ten cukr způsobuje úplně stejnou závislost a dovede zapříčinit stejně devastující a drahé zdravotní komplikace.

Nejsme samozřejmě první, kdo se tím blbým průmyslovým cukrem zabývá. Zákonná regulace slazených produktů v potravinové nabídce občanů tukem obaleného Západu není nic nového. Před lety se o to pokoušeli v několika amerických státech (zatím to prošlo třeba ve Filadelfii) a v Evropě třeba v Dánsku. Tam občané platí vysoké daně a tedy právem očekávají, že stát se o ně postará. No v tomhle případě se nepostaral, a je to tak asi dobře. Z nějakého důvodu z toho dánský erár vycouval a obezitu začali řešit dánští kapitalisti. Založili firmu Novo Nordisk a vybudovali z ní nejhodnotnější evropský byznys s tržní hodnotou 9,5 bilionu korun. Protože když to umíte zmonetizovat, odtučňovací kůra báječně vynáší.

Zpátky domů.
I když konkrétní paragrafové znění limonádového zákona ještě není k dispozici, v tomhle české vládě tleskám a doufám, že ho dotáhne jak slibuje do konce svého volebního období. A pak ještě věřím, že tohle téma nezapadne a celá ČR začne posilovat svoji obranyschopnost. Nejenom nákupem stíhaček F-35, ale taky třeba tím, že radikálně změní svůj životní styl a obsah svého nákupního košíku.