Spektakulární úspěch: Minihra v Borderlands 3 pomohla výzkumu mikrobiomu  
Minihra Borderlands Science! zdařile propojila vědce, herní vývojáře a obrovskou masu hráčů, kteří se stali občanskými vědci a ani to moc nebolelo. Úspěšný projekt ukazuje cestu pro popularizaci výzkumu a sbližování odborníků s veřejností. Jak je vidět, klíčem je odvaha zkoušet nové věci.
BorderlandsScience! Kredit: McGill University / Gearbox Software.
BorderlandsScience! Kredit: McGill University / Gearbox Software.

Představte si, že děláte zajímavý výzkum. Je pracný a velmi by se hodila pomoc „občanských vědců,“ tedy dobrovolníků z řad veřejnosti. Přesněji řečeno obrovského počtu občanských vědců. Má to ale háček. Jde o biologii, kterou veřejnost považuje za nudnou, ještě ke všemu biologii střevního mikrobiomu, tedy toho nepopsatelného materiálu, který má každý z nás uvnitř střev. Jak to uděláte?

 

Jérôme Waldispühl. Kredit: McGill University.
Jérôme Waldispühl. Kredit: McGill University.

Na kanadské McGill University měli úchvatný nápad. Domluvili se s Gearbox Software, přibrali ještě Massively Multiplayer Online Science s Microsetta Initiative a vyvinuli pozoruhodnou minihru, která se v dubnu 2020 objevila v populární action role-playing first-person looter shooter videohře Borderlands 3, jejímž tvůrcem je právě Gearbox Software.

 

Minihra Borderlands Science! představuje jednu z mnoha volitelných misí Borderlands 3. Je to vlastně stylizovaný hrací automat, který se nachází na Sanctuary III, což je kosmická loď a zároveň domovská základna v této hře. Tvůrci minihry kreativně využili specifický komiksový design her Borderlands, zpracovali původní vědecký výzkum, v němž jde o mapování DNA mikrobů lidské střevní mikroflóry, do podoby minihry a angažovali Mayim Bialik z Big Bang Theory, která je vědecky bádající herečkou. Anebo hrající vědkyní?

 

Minihra pro občanské vědce. Kredit: McGill University / Gearbox Software.
Minihra pro občanské vědce. Kredit: McGill University / Gearbox Software.

Výsledkem je ohromující úspěch. Když hráči hrají Borderlands Science!, tak vlastně provádějí alignment celkem asi 1 milionu sekvencí 16S ribozomální RNA. Než se podle sekvencí vyhotoví fylogenetický strom, je nutné sekvence srovnat, čili udělat alignment tak, aby si navzájem odpovídaly stejné úseky. Což se snadněji řekne, než udělá. V mnoha případech je to nejsložitější krok příslušného výzkumu. Výsledkem je hypotéza, co může být lechtivě blízko hranice mezi vědou a uměním a u nováčků často také studená sprcha pro jejich představy o objektivitě vědy.

 

Drtivá síla občanské vědy ale dokáže zázraky. Borderlands Science! hrálo přes 4 miliony hráčů, kteří vyřešili přes 135 milionů dílčích kvízů. Díky tomu jde o jeden z největších projektů občanské vědy všech dob. Jak potvrzuje nedávnou analýzou Jérôme Waldispühl se svými kolegy, masa hráčů svým výkonem porazila nejlepší soudobé výpočetní metody.

Zásadní inovací Borderlands Science! je zdařilé výrazné zjednodušení toho, co musejí dělat hráči, tedy gamifikace. Hráči řeší krátké dílčí kvízy. Když jich zvládnou jen pár, nic se neděje. Je to velký posun oproti známé výzkumné hře Foldit, u které když hráč po 10 minutách snažení vzdá skládání struktury proteinu, je přínos pro vědu nulový.

 

Při tvorbě výzkumných her pro občanskou vědu je nutné zručně balancovat zjednodušení a zábavnost na jedné straně s uplatněním pro výzkum. Není to jednoduché, ale Waldispühlův tým to dokázal. Získali cenné výsledky, nemluvě o zdařilé popularizaci vědy. Více takových (mini)her!

 

Video: Borderlands 3 - Official Science Trailer

 

Literatura

Ars Technica 7. 5. 2024.

Nature Biotechnology online 15. 4. 2024.

Datum: 10.05.2024
Tisk článku

Související články:

Partie hry Civilizace s reálnou lidskou historií     Autor: Stanislav Mihulka (26.09.2013)
Virtuální zombie apokalypsa jako průprava na reálnou katastrofu     Autor: Stanislav Mihulka (24.03.2015)
Statisíce lidských buněk na Petrisce si zahrály videohru Pong     Autor: Stanislav Mihulka (17.10.2022)
Simulace zombie apokalypsy skvěle pomáhá s výzkumem pandemií     Autor: Stanislav Mihulka (27.10.2023)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz