Poradna: Přestali mi vyplácet vdovský důchod, jak mám postupovat?

štítky Penze Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Irena: V dubnu jsem neobdržela vdovský důchod, je to pro mě důležitý příjem. Proč mi najednou nenáleží jeho výplata? Mohu něco udělat pro to, abych ho znovu začala dostávat na účet?

Dle zákona od důchodovém pojištění náleží vdovský důchod klasicky pouze jeden rok. Po uplynutí jednoho roku se vyplácí vdovský důchod pouze, když je splněna některá ze zákonných podmínek. Dle formulace dotazu tedy předpokládám, že žádnou z těchto zákonných podmínek nesplňujete a po roce jste přestala vdovský důchod pobírat.

Vdovský důchod lze obnovit

Legislativou je stanovena obnovovací lhůta, ve které je možné výplatu vdovského důchodu obnovit, jestliže budete splňovat některou z níže uvedených zákonných podmínek:

  • péče o nezaopatřené dítě
  • péče o dítě, které je závislé na pomoci jiné osoby ve stupni závislosti II, III nebo IV
  • péče o rodiče (Vašeho nebo rodiče zemřelého manžela), který s Vámi žije v domácnosti a je závislý na pomoci jiné osoby ve stupni závislosti II, III nebo IV
  • invalidita třetího stupně
  • dosažení věku alespoň o 4 roky nižšího, než činí řádný důchodový věk pro muže stejného ročníku narození nebo dosažení vlastního důchodového věku, jestliže je nižší.

Obnovovací lhůta je dvouletá

Dle aktuálně platné legislativy je obnovovací lhůta dvouletá. Legislativní změny související s důchodovou reformou ovšem počítají s prodloužením obnovovací lhůty opět na pět let, tak jako tomu bylo v minulosti. S ohledem na případné prodloužení obnovovací lhůty Vám doporučuji sledovat legislativní vývoj.

Žádost o obnovu vdovského důchodu

V případě, že budete v obnovovací lhůtě splňovat některou ze zákonných podmínek pro obnovu vdovského důchodu, tak si o jeho výplatu požádáte na místně příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení.

Věková podmínka

Osobně Vám doporučuji zkontrolovat si zejména poslední věkovou podmínku, což je v praxi nejčastější důvod pro obnovu výplaty vdovského důchodu. Důchodový věk muže stejného ročníku narození najdete v příloze číslo jedna zákona o důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí