Komodity (4.): Stříbro míří stejným směrem jako zlato, jenom rychleji

Stejně jako zlato, prodělalo i stříbro poměrně agresivní korekci a výprodej ještě umocnila jeho nedávná neschopnost prorazit nad 30 dolarů za unci, tedy maximum z let 2020 a 2021. Během nedávného posilování si vedlo lépe než zlato a zpočátku se také rychleji propadalo, pak mu ale přetrvávající oživení mědi pomohlo pád zbrzdit.
Stejně jako zlato, prodělalo i stříbro poměrně agresivní korekci a výprodej ještě umocnila jeho nedávná neschopnost prorazit nad 30 dolarů za unci, tedy maximum z let 2020 a 2021. Ilustrační foto: Depositphotos.com

V důsledku toho našlo podporu kolem 27 dolarů. Minulý měsíc činil minimální poměr zlata ke stříbru 81,3 uncí stříbra za unci zlata, postupně dosáhl 86 uncí a pak spadl na současných 85, což je pořád vysoko nad dlouhodobým průměrem kolem 79.

Měď dosáhla nového maxima cyklu a na své si teď přicházejí býci… Ceny mědi i akcie firem, které ji těží, dál stoupají a ceny futures v New Yorku i Londýně dosahují úrovně, kde se naposledy obchodovaly v dubnu 2022.

Za uplynulé dva roky se doktorka Měď, královna zelených kovů, obchodovala většinou v úzkém pásmu. Celkem bez úhony proplouvala i rozbouřeným ekonomickým mořem, kde centrální banky po celém světě bojovaly proti inflaci zvyšováním úrokových sazeb, a výrazně tak zvýšily náklady financování, a zároveň zpomalila ekonomika Číny, největšího světového spotřebitele mědi.

V posledních měsících tento kov stabilně stoupá, nadnášen světovým růstem a poptávkovým optimismem, ale i klesající kvalitou vytěženého materiálu, která v letošním roce postupně zvyšuje napětí na trhu. Několik těžebních společností oznámilo kvůli zvýšeným nákladům na vstupy, poklesu kvality rudy, růstu regulačních výdajů a problémům s počasím omezení produkce.

K poptávce tradičních sektorů, jako je bydlení a stavebnictví, se navíc přidává zelená transformace a rostoucí popularita umělé inteligence (AI), takže je ve vztahu k mědi i k těžebním společnostem dál zcela oprávněný býčí postoj.

Ale i když středně- až dlouhodobé vyhlídky poptávku po mědi jednoznačně podporují, což povede k růstu cen, lze se obávat, že se obchodníci unáhlují, protože podkladové fundamenty ještě nejsou dost silné, aby podpořily opětovné dosažení rekordní úrovně z března 2022. K tomu podle nás ještě letos dojde, ale spíš později.

Autor je hlavní komoditní stratég Saxo Bank
(Redakčně upraveno)

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 0
Sdílet článek

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB