Zákaz předjíždění v ČR: Za porušení nového nařízení rozdává policie řidičům obrovské pokuty

V poslední době opět přibývají místa, kde je předjíždění některých vozidel zakázané. Kdo nařízení nebude respektovat, může dostat mastnou pokutu.

i Zdroj fotografie: Aktron/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

O tom, že na českých dálnicích v posledních měsících přibývají značky zakazující předjíždění kamionů psaly Události247 již dříve. Cílem má být větší plynulost provozu a zabránění vzniku nebezpečných situací, které mnohdy plynou právě ze zdlouhavého předjíždění kamionů. První značky začali silničáři na dálnice umisťovat již na konci loňského roku. A postupně přibývají další.

Zákaz předjíždění na celé D1

Jak píše web České noviny, pracovníci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začali na konci dubna s instalací druhé vlny značek zakazujících předjíždění kamionů na D1. Platnost značek se počítá od chvíle jejich osazení, jak dodává web iDnes. Do konce května by se pak omezení mělo rozšířit prakticky na celou část této nejvytíženější české dálnice mezi Prahou a Brnem. Konkrétně má platit v úseku od 21. kilometru do 230. kilometru.

iZdroj fotografie: Lukáš Mižoch/ Creative Commons / CC-BY-SA
Zákaz předjíždění kamionů platí na velké části dálnice D1

Nejde však zdaleka jen o dálnici D1. Zákaz předjíždění pro kamiony platí také na vybraných úsecích dalších dálnic. Jak již dříve informoval web iDnes, s omezením se mohou řidiči setkat také třeba na některých místech dálnic D35 a D46 na Olomoucku.

Mnozí řidiči zákaz ignorují

Zatímco řidiči osobních automobilů nejspíš zákaz uvítali, šoféři kamionů už tak nadšení nejsou. Mnohdy se totiž musí i dlouhé hodiny táhnout za pomalu jedoucím kamionem, namísto aby ho mohli předjet. Objevují se proto tací, kteří se i přes zákaz k předjížděcímu manévru uchýlí. To je ale může přijít pěkně draho.

Zákaz předjíždění na dálnicích: Češi zuří, budou se muset ploužit v pravém pruhu. Kdo to poruší, dostane pokutu 5500 Kč

Jak již dříve psaly Události247, policisté mohou za tento prohřešek udělit pokutu až do výše 5500 korun a k tomu 6 trestných bodů. Podle webu iDnes pak jen za necelé první 4 měsíce letošního roku policisté za porušení zákazu předjíždění udělili celkem 935 pokut v celkové hodnotě skoro 4,5 milionu korun.

Co si o novém nařízení myslíte vy? Vítáte zákaz předjíždění kamionů, nebo jste proti? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články