"Prostě to na ženy uměl." Přízrak z Tinderu opět udeřil, z dvou žen vymámil miliony

Jan Horák Jan Horák
11. 5. 2024 6:00
Policie podle zjištění Aktuálně.cz obvinila v novém případu recidivistu Libora Marca Francesca. Kriminalisté mají za to, že podvodem připravil další oběti o více než dva miliony korun. Francesco byl za podobné činy už dvakrát ve vězení. Podle pravomocných rozsudků lhaním nebo krádežemi obral o peníze nejméně šestnáct žen. Oběti zpravidla kontaktuje prostřednictvím seznamovací aplikace.
Jeden ze snímků, kterými se recidivista Libor Marco Francesco prezentoval na seznamkách.
Jeden ze snímků, kterými se recidivista Libor Marco Francesco prezentoval na seznamkách. | Foto: Aktuálně.cz

V létě bude Liboru Marcu Francescovi dvaapadesát let. Od první poloviny 90. let stanul kvůli majetkovým, hospodářským a finančním deliktům opakovaně před soudem. Ve vězení strávil přes čtyři roky. Zpravidla pod smyšlenými legendami, lhaním a falešnými sliby láká peníze z žen, s kterými předtím navázal partnerský vztah.

Aktuálně.cz naposledy v březnu informovalo, že ho kriminalisté obvinili z podvodu za 1,5 milionu korun. Podle policie získal peníze od ženy smyšlenkami o smrti otce, vážné chorobě matky či vybájeným podnikatelským projektem. Před obviněním ho vyšetřovatelé prověřovali několik měsíců.

Redakce nyní narazila na novou kauzu, byť časově předchází výše zmíněné. Pražská policie v ní Francesca začala stíhat už v únoru. Jde o shodný typ deliktu, který podvodník už tolikrát zopakoval v minulosti. Ze svých obětí vymámil velké peníze.

Podvod a zpronevěra

"V této věci je trestně stíhaný muž pro podvod, evidujeme v ní dvě poškozené. Škoda je vyčíslena na 2 059 777 korun," sdělil Aktuálně.cz mluvčí pražské policie Jan Daněk. Vyšetřování vede policejní ředitelství, pod které spadají Praha 3, 8 a 9.

"Klient se nechce vyjadřovat do médií," sdělil Francescův právní zástupce Vladimír Gall na dotaz Aktuálně.cz, jaké je stanovisko recidivisty k současné kauze. Trestní sazba za delikt s takto vysokou škodou je v případě uznání viny až osm let ve vězení.

Podle zjištění redakce se o Francesca zajímá policie v dalším případě. Recidivistu prověřují kriminalisté z Berouna kvůli podezření ze zpronevěry, měl způsobit škodu za 1,1 milionu korun. Kolik lidí mohl Francesco oklamat v této kauze, není jasné.

"Co se týče tohoto případu, je stále v prověřování. Prozatím nikdo nebyl obviněn," sdělila středočeská policejní mluvčí Michaela Richterová. Při prověřování policie zajišťuje důkazy, na jejichž základě by mohla podezřelého obvinit a zahájit stíhání. Pokud se ale podezření neprokáže, kauzu odloží. Také za tento delikt hrozí až osmiletý trest.

"Prostě to na ženy uměl"

"Působil velmi důvěryhodně, prostě to na ženy uměl. Zmanipuloval mě. Byla jsem ve stresu z rodinné situace, rozvodu se svým manželem, on mluvil o svém podnikání, jak se budeme mít s dětmi skvěle, neustále mluvil o společné budoucnosti," řekla už dříve Aktuálně.cz Vladimíra (nejde o její pravé jméno) z kauzy, v níž je Francesco obviněn od března.

Kontaktoval ji přes seznamovací aplikaci Tinder na počátku roku 2020. Prožívala v té době těžké chvíle. Rozváděla se, otec byl krátce po smrti. Za těchto okolností si rychle vybudovala k Francescovi důvěru. Sliboval jí dovolenou v Norsku. Z jeho chování pochopila, že stojí o vážný vztah.

Recidivista Libor Marco Francesco na snímku ze seznamky.
Recidivista Libor Marco Francesco na snímku ze seznamky. | Foto: Aktuálně.cz

Pak z ní podle policie začal tahat peníze. Vyprávěl jí, že mu zemřel otec. Že je matka nemocná. Že by chtěl rozjet podnikání, na kterém Vladimíra vydělá. Nic z toho nebyla pravda. Po jistém váhání mu začala půjčovat, ale pokaždé se jistila směnkou. Nepomohlo to. Na počátku roku 2021 Francesco zmizel, přestal se ozývat a nic jí nevrátil.

"Věřím, že boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Měla jsem z toho psychické problémy, chodila jsem k psychologovi, nemohla jsem spát, užívala léky. Stres a nervozita se odrážela i na komunikaci vůči mým dětem," popsala Vladimíra. Podle policie ji obral o 1,5 milionu. Kriminalisté ho pozvali k výslechu, ale odmítl vypovídat.

Osm záznamů v rejstříku trestů

Obvodní soud Praha-západ loni v září potrestal Francesca ještě v jiné kauze za další podvod ve výši téměř 1,5 milionu korun. Dostal tři roky a čtyři měsíce vězení. V únoru však Krajský soud v Praze verdikt zrušil. Recidivista předložil na poslední chvíli důkazy, které nemůže projednat odvolací instance. Proto případ vrátila soudu prvního stupně.

"Nejprve z ní na základě lstí, nepravdivých informací o důvodu půjček v podobě legendy o ztrátě platební karty, opravy notebooku, zablokované kartě, zálohy na koupi společného bytu a pod příslibem vrácení peněz vylákal 499 205 korun," stojí v rozsudku, jak Francesco přesvědčil ženu, aby mu půjčila poprvé. I ji poznal na Tinderu.

Libor Marco Francesco, původním jménem Libor Roček, má osm záznamů v rejstříku trestů. V kauzách, za které byl odsouzen, je obžalován nebo stíhán, připravil dvacet žen dohromady o sedm milionů. Celkem dostal osm let, odseděl si něco přes čtyři. V době, kdy podle policie podvedl Vladimíru a ženu, za kterou ho projednával Obvodní soud Praha-západ, byl v podmínce.

 

Právě se děje

Další zprávy