Pozor: V Česku se objevil nebezpečný olej na vaření. Domů si ho koupila spousta lidí. Teď jim hrozí problém

Každý, kdo si závadný výrobek zakoupil, jej může vrátit a dostat zpět své peníze.

i Zdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
                   

O oleji, zejména pak tom olivovém, se v poslední době mluví především kvůli jeho jeho rostoucí ceně. Jak již dříve psaly Události247, důvodem je špatná úroda oliv, které jsou pro jeho výrobu klíčové. Aktuální zprávy související s touto potravinou se však netýkají jejího zdražování, ale závadného složení. V jednom z oblíbených řetězců se totiž prodával olej, který by lidé rozhodně konzumovat neměli.

Závadný olej si koupila sousta lidí

Zmíněný olivový olej se prodával v obchodech sítě Globus. Jak informuje web Kupi, konkrétně šlo o Extra panenský olivový olej značky Franz Josef Kaiser. Zda si lidé nebezpečný výrobek koupili, mohou poznat podle data trvanlivosti, které je 21. února 2025 anebo šarže L-23052E04. Každý, kdo má tento výrobek doma by ho pak raději měl odnést zpět na prodejnu a nechat si vrátit peníze. Jinak mu mohou hrozit nemalé problémy.

iZdroj fotografie: Neeta Lind/ Creative Commons / CC-BY-SA
Olivový olej je nedílnou součástí mnoha jídel

A proč vlastně řetězec olej musel stáhnout z prodeje? Podle serveru TN má být důvodem nevyhovující kvalita výrobku. Pod tímto tvrzením si lze představit ledasco, od závažného pochybení až po malicherné odchýlení se od deklarovaného složení. Ať už ale lidé olivový olej používají na vaření či třeba do salátů, tento zmíněný produkt by do jídla dávat raději neměli.

Lidé by si měli dát pozor i na další závadné potraviny

Nejen olivový olej musely řetězce v poslední době stahovat z prodeje. Události247 například nedávno varovaly před rýží značky Lagris, která se prodávala v obchodech Billa a Makro. Inspektoři v ní objevili zvýšené množství pesticidů. Jde přitom o výrobek, jehož trvanlivost je stanovena až do 22. listopadu 2026. Je tak klidně možné, že spousty Čechů ho mají stále doma.

Tyhle potraviny má doma každý. Právě se o nich zjistila nechutná pravda, nesmíme je jíst. Jinak to skončí velmi špatně

A pozor by si měli dát Češi také na další potravinu prodávanou v řetězci Makro. Konkrétně jde o 400gramovou konzervu nazvanou FineLife Maďarský guláš s datem trvanlivosti do 3. listopadu 2026 a šarží 231103, píše web TN. Maso, které výrobek obsahoval totiž neodpovídalo uváděným údajům složení. I v tomto případě samozřejmě zákazníci mohou produkt vrátit na jakékoli prodejně a získat zpět své peníze.

Požíváte při vaření často olivový olej? Napište nám do komentářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články