Kolář z TOP 09 zaskočil kaliční partnery kvůli Ukrajině

politika

Vyslyšet žádost Ukrajiny a pomoci jí vracet do vlasti bojeschopné muže. Tak by podle TOP 09 měla Česká republika přistoupit k válečnému konfliktu.

Kolář z TOP 09 zaskočil kaliční partnery kvůli Ukrajině
Ondřej Kolář (TOP 09)
11. května 2024 - 07:03

Jako možné řešení navrhuje nevydávat mužům v odvodovém věku víza. Návrh jejího poslance Ondřeje Koláře však zaskočil koaliční partnery.

Ukrajina trpí nedostatkem mužů na frontě, tamní ministr zahraničí Dmytro Kuleba si postěžoval, že do ciziny přitom odešlo značné množství Ukrajinců schopných boje.

V Česku je okolo 340 tisíc uprchlíků z Ukrajiny s dočasnou ochranou, okolo 94 tisíc jsou muži ve věku od 18 do 65 let. Podle Koláře má Česko chránit válečné uprchlíky, ženy, děti a starší lidi.

„Je nezbytné, abychom nadále chránili válečné uprchlíky, ženy, děti i starší lidi. Ty musíme podporovat, jak je to jen možné, poskytovat jim ochranu. Neměli bychom ale přehlížet fakt, že zatímco Česko a čeští občané ve velkém podporují Ukrajinu, někteří její obyvatelé se za naší finanční podpory vyhýbají svojí povinnosti. Právě to chci, aby vláda co nejrychleji řešila,“ řekl poslanec TOP 09 Ondřej Kolář. Podle něj je nutné se rozhodnout, zda Česko ukrajinskou výzvu vůbec vyslyší.



Tématem se chce zabývat i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Jde o extrémně citlivé téma, a proto hrozí, že by jej zneužili místní populisté, kteří by celou věc posunuli daleko za hranici slušnosti,“ prohlásila předsedkyně TOP 09 a šéfka Sněmovny Pekarová Adamová.

„Proto chci, abychom se tím i přes náročnost, kterou to s sebou nese, zabývali transparentně, bez nepatřičného národovectví a s jasným úmyslem Ukrajině pomoci,“ doplnila šéfka TOP 09.

Psali jsme:

K věci se také vyjádřil ministr vnitra Vít Rakušan, podle kterého jsou možnosti vracet Ukrajince malé, pokud už jsou na území Unie a nespáchají trestný čin.

„Potom se bavíme o mezinárodním právu. V této chvíli repatriace z důvodu porušení branné povinnosti v jiném státě prostě možná není,“ řekl Rakušan v Partii na CNN Prima News.

(nov, prvnizpravy, repro: cnn prima)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?