Příběh českého hokejisty dojal celou Ameriku. Do NHL se vrátil po půl roce, otřesy z něj udělaly někoho jiného

Když v lednu zkoušel trénovat se spoluhráči, museli mu z ledu pomáhat. S kariérou slavného českého útočníka v NHL to vypadalo bledě. Nyní je ale zpět.

i Zdroj fotografie: NHL.com
                   

Jedno z nejzářivějších jmen českého hokeje bylo dlouho mimo provoz. Filip Chytil odehrál poslední zápas v zámoří začátkem listopadu. Utrpěl v něm další otřes mozku. Následovala dlouhá léčba s nejistým koncem. Podobné problémy zastavily řadu dalších hokejových hvězd. Jakub Voráček, o kterém jsme na SportechŽivě také psali, by mohl vyprávět.

Smutný pokus o návrat

Chytilův příběh dojímá celou Ameriku. Miláček newyorských Rangers už zkusil nazout brusle v lednu, ale skončilo to velmi smutně. Do kabiny Chytil putoval za asistence spoluhráčů. Klub tehdy vydal prohlášení, že je prioritou hráčovo zdraví a že jej budou maximálně podporovat, aby se zotavil a mohl hrát v sezoně 2024/25.

Rodák z Kroměříže se ale připojil k týmovým tréninkům už v závěru základní části NHL. Od 12. dubna jezdil s týmem na zápasy. Svůj sen o návratu nevzdal. A to za mořem milují. Šťastného konce se Chytil dočkal v noci na pátek. Po nekonečných šesti měsících. A rovnou v play off, v němž přispěl k výhře svého klubu 3:2 v prodloužení na ledě Caroliny (série 3:0). Během dvanácti minut na ledě jednou vystřelil, rozdal dva hity a po krásné akci málem dal i gól.

Chytil: Dejte mi větší ránu

Jednou i dostal hokejkou do obličeje. Ale ani to mu náladu nezkazilo. Naopak. „Bylo to úžasné. Nikdy jsem se necítil lépe, když mě někdo praštil. Řekl jsem si: Jo, dejte mi víc,“ usmíval se Chytil. „Byl jsem tak šťastný. Dodalo mi to adrenalin, který mi poslední půlrok chyběl. I když to ještě teď bolí, je to dobrý pocit,“ doplnil Chytil. Také hovořil o tom, že z něj zranění udělalo trochu někoho jiného, že není tím stejným hráčem jako z úvodu sezony.

Brankář české hokejové reprezentace svedl manželku spoluhráče. Po rozvodu žije s Ruskou

V návratu mu dle jeho slov pomohlo blízké okolí a řada lékařů a fyzioterapeutů. „Doma mám kolem sebe úžasné lidi. To samé tady v New Yorku. Výsledkem je, že mohu stát tady po zápase s Carolinou. Není nic lepšího,“ prohlásil čtyřiadvacetiletý Chytil, který v NHL naskočil k 337 zápasům, v nichž zaznamenal 64 gólů a 80 nahrávek. „Miluji tento tým, milluji tyto hráče, miluji všechny v této organizaci. V jednu chvíli jsem si uvědomil, že se chci vrátit, udělal jsem pro to všechno a dnes jsme tady.“

Chválil ho i kouč Rangers. „V průběhu zápasu se zlepšoval. Člověk by nepoznal, že byl mimo hru tak dlouho. Odehrál kvalitní minuty, stejně tak jeho lajna,“ pochvaloval si trenér Peter Laviolette. „Chytil si prošel náročným obdobím. Všichni jsme šťastní, že je zpátky,“ uvedl útočník Rangers Chris Kreider. Stejně to vidí celá Amerika. A samozřejmě i čeští fanoušci, kteří by Filipa nejraději viděli v českém dresu na probíhajícím MS. Snad se ho v příštích letech dočkají.

Co říkáte na Chytilův návrat? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články