Jako v Naganu. Neprůstřelný Dostál napodobil v premiéře na MS Haška. Ale co ten podraz rozhodčích?

Česká hokejová reprezentace vstoupila do MS v Praze fantasticky. Výhra nad Finskem 1:0 po samostatných nájezdech trochu připomínala olympijské Nagano.

i Zdroj fotografie: IIHF
                   

Češi dali ochutnat Finům jejich vlastní medicínu. Doslova je vymazali z ledu. Nepovolili jim ani jeden gól. Hrdinou byl brankář Lukáš Dostál, který svým výkonem napodobil legendárního Dominika Haška. Stejně jako on na olympiádě v Naganu zneškodnil všechny střelce soupeře. V základní hrací době, v prodloužení i v samostatných nájezdech.

Fandil i prezident

A když se k Dostálovi přidala bojovnost a šikovnost českých hráčů, celý hokejový národ pomalu začal volat Rulík na hrad. Však taky i prezident Petr Pavel osobně sledoval počínání českého nároďáku v pražské O2 areně. Nadšeně tleskal úžasnému nasazení, které ničilo Finsko ve všech částech hry. Jen ne a ne vstřelit ten kýžený gól. A když už přišel, skandálně ho Česku sebrali rozhodčí.

V čase 38:18 už v hale křepčilo radostí všech 17 413 diváků, vlastně celá Česká republika. I Jaromír Jágr na tribuně obdivně tleskal. Ale předčasně. Palát u levé tyče z nulového úhlu sice poslal puk za Säteriho, jenže Finové si vzali trenérskou výzvu a sudí Ansons a Mikael Holm gól neuznali kvůli Tomáškovu kontaktu s finským gólmanem. Přitom podobná trefa byla o pár hodin dříve uznána Němcům v utkání se Slovenskem. „Tohle byl podraz,“ notovali si fanoušci na sociálních sítích a ve všech hospodách od Aše až po Hodonín.

Hadamczika vypískali

Fanoušci sice v tu chvíli pískali ještě víc než při zahajovacím ceremoniálu na šéfa hokejového svazu Aloise Hadamczika, ale bylo to málo platné. Gól neplatil. Čeští hokejisté pak přežili také několik krizových situací, zvlášť když hráli na začátku prodloužení v oslabení. Dostál však všech 21 střeleckých pokusů zastavil. „Jsem rád, že to vyšlo,“ prohlásil pro Českou televizi Dostál, o jehož spoluhráči Mrázkovi jsme na SportechŽivě také psali.

Brankář české hokejové reprezentace svedl manželku spoluhráče. Po rozvodu žije s Ruskou

Ještě než začaly nájezdy, atmosféra v hledišti by se dala krájet. A když Ondřej Kaše oblíbenou bekhendovou kličkou hned z prvního pokusu otevřel skóre, nebylo slyšet vlastního slova. „Hned jsem věděl, že to takhle udělám,“ řekl Kaše v rozhovoru pro ČT. Dostál byl stále jako pohyblivá zeď. „Trenér Ondra Pavelec mi u některých nájezdů poradil, co Finové udělají. Moc mi to pomohlo,“ radoval se. Vítězství českého týmu přesnou střelou do horního růžku pojistil kapitán Roman Červenka. „Je to fajn. Finové jsou jedním z top týmů. Musíme to potvrdit další den,“ zdůraznil Červenka pro iSport.

Češi dnes hrají druhý zápas ve skupině s Norskem. Snad to zase nebudou takové nervy.

Jak se vám líbil výkon českého týmu? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články