Češi, kteří dojíždí do práce, mají nárok na odměnu 3500 Kč každý měsíc. Kdo si o peníze neřekne, nedostane ani korunu

Každodenní dojíždění do práce se může pěkně prodražit. Někteří lidé však mají nárok na štědrý příspěvek od státu, který jim finanční náklady vykompenzuje.

i Zdroj fotografie: ŠJů / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Dojíždět do práce vlastním autem musí mnoho Čechů. Zejména lidé, kteří žijí na vesnicích či v odlehlých regionech často nemají ani jinou možnost, neboť spoje hromadné dopravy zde nebývají příliš časté, pokud sem vůbec nějaké vlaky či autobusy jezdí. Ne všichni ale možná ví, že mohou na dojíždění získat příspěvek ve výši až 3500 korun měsíčně.

Každodenní dojíždění do práce se prodraží

Už samotné vlastnění auta v dnešní době není levná záležitost. Lidé musí platit pravidelné technické prohlídky, servis, výměny pneumatik a další poplatky. K tomu se pak aktuálně opět zdražují pohonné hmoty, jak psaly Události247. Těm, kteří denně do práce dojíždí třeba několik desítek kilometrů se tak toto cestování může značně prodražit.

Právě se děje: Benzín a nafta zdraží takovým způsobem, že za pár týdnů budou jenom pro bohaté. Nedoplatíme se

Všichni Češi, kterých se pravidelné cestování do zaměstnání vlastním vozem týká, by pak ale měli vědět, že mohou na tyto výdaje čerpat peníze od státu. Úřad práce totiž vyplácí takzvaný příspěvek na dojížďku, píše web Autosalon. Bohužel, ne každý, kdo do zaměstnání dojíždí, na něj má ale nárok. Ti, kdo však podmínky splňují, by si o něj určitě měli zažádat. Jinak nedostanou ani korunu.

Nárok na přídavek mají jen někteří lidé

Jak píše Úřad práce na svém webu, příspěvek je cílen na ty, jež začínají v novém zaměstnání a jejich pracoviště se nachází mimo obec jejich bydliště. Klíčovou podmínkou ale je, že lidé předtím byli minimálně 5 měsíců zapsáni v evidenci úřadu práce. Pokud se o příspěvek uchází osoby, které jsou na úřadu práce zaregistrovány kratší dobu, musí pak dokázat, že nemohou získat práci ve svém bydlišti kvůli svému zdravotnímu stavu, nedostatečné kvalifikace nebo z důvodu péče o svého potomka.

iZdroj fotografie: ŠJů/ Creative Commons / CC-BY-SA
Do svého zaměstnání denně dojíždí spousty Čechů

Zároveň, člověk musí dostat buď smlouvu na dobu neurčitou, případně na dobu určitou, avšak alespoň na 6 měsíců. K tomu pak hrubý měsíční příjem žadatele nesmí přesahovat 1,5násobek průměrné mzdy za první 3 čtvrtletí předchozího roku, upřesňuje Úřad práce.

A kolik tedy příspěvek na dojíždění může činit? Liší se v závislosti na délce cesty, kterou lidé do práce dojíždí. Například u tras do 10 kilometrů jde o částku 1000 korun za měsíc, ti, kteří dojíždí do práce 50 a více kilometrů pak dosáhnou na maximální možnou sumu, kterou je 3500 korun měsíčně. Pro rodiče pečující o dítě do 4 let se příspěvek zvyšuje na 1,25násobek uvedených částek. Na závěr však ještě dodejme, že čerpání je časově omezeno. Příspěvek se totiž vyplácí maximálně 1 rok.

Věděli jste o existenci příspěvku na dojížďku? Dejte nám vědět do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články