Návrhy na změnu ve vedení TOP 09 a pochyby o koalici Spolu

politika

Návrhy na změnu ve vedení TOP 09 a pochyby o smyslu koalice Spolu jsou čím dál častější. Například podle zakladatele TOP 09 Miroslava Kalouska je Spolu pro lidovce i TOPku už jen záchranou. 

Návrhy na změnu ve vedení TOP 09 a pochyby o koalici Spolu
Miroslav Kalousek (TOP 09)
11. května 2024 - 07:22

Na post uvolněný po demisi Heleny Langšádlové, kterou strana kritizovala za nedostatečnou prezentaci výsledků ve svém resortu, měl nastoupit původně ekonom Pavel Tuleja. Kandidatury se vzdal kvůli informacím o tom, že publikoval v takzvaných predátorských časopisech, a kvůli kritice kvality své odborné práce.

Ve vládní straně následně zavládl neklid a objevila se i kritika její předsedkyně Markéty Pekarové Adamové, nejen za nepovedenou výměnu, ale i špatné preference.

Pro stále klesající podporu voličů může být důvodů více. Strana jednak nemá výrazné představitele, a když ano, tak spíše v tom negativním slova smyslu. Jak předsedkyně Pekarová Adamová, tak ministr zdravotnictví Vlastimil Válek jsou často vnímáni negativně. Navíc se objevuje i nespokojenost s pozicí TOP 09 ve vládní koalici a některým spolustraníkům se nelíbí, jaké pozice ve vládě TOP 09 získala.



Dále se také objevují názory, že jedinou budoucností TOP 09 je být součástí kalice Spolu. S tím ale např. nesouhlasí exministr financí Miroslav Kalousek.

„Koalice nejsou záchranné podniky, ale spojené síly. Takže tu sílu musíte mít, abyste ji mohli nabídnout. Jediná šance, jak si zachovat existenci, je opustit prázdné floskule a vrátit své politice věcný obsah. To se ale musí odpracovat,“ říká Kalousek.

Pokud by se ale vycházelo z posledních průzkumů, nevypadalo by s TOP 09 aní se současnou vládní koalici příliš dobře. TOP 09 má totiž své voličské jádro na úrovni jednoho procenta.

Psali jsme:

Například podle nedávného šetření Medianu by celý současný demokratický blok bral 31 procent hlasů, s TOP 09 a lidovci pak v rámci koalic 38 procent. ANO a SPD celkem 42,5 procenta. Tedy, bez předvolebních koalic to nyní nejde. Bez nich by hrozila ztráta propadnutí 26,5 procenta hlasů, více než čtvrtiny.

(jar, prvnizpravy, repro: tv nova)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?