Boston v problémech. S Floridou schytal další debakl a v sérii ztrácí

ČTK Sport ČTK, Sport
11. 5. 2024 7:01
Jakub Lauko zkorigoval svým prvním gólem v play off NHL prohru hokejistů Bostonu 2:6 s Floridou. Jeho spoluhráč David Pastrňák asistoval u zbývající branky Bruins, kteří prohrávají v semifinále Východní konference 1:2 na zápasy. Loňský finalista NHL využil čtyři přesilové hry. Edmonton zvítězil na ledě Vancouveru 4:3 v prodloužení a vyrovnal sérii na 1:1.
Evan Rodrigues slaví se spoluhráči jednu z branek Floridy na ledě Bostonu.
Evan Rodrigues slaví se spoluhráči jednu z branek Floridy na ledě Bostonu. | Foto: Reuters

Boston vyhrál první utkání série 5:1, ale další ztratil 1:6 a 2:6. V pátečním duelu otevřel skóre z dorážky Evan Rodrigues 16 sekund po návratu Pavla Zachy z trestné lavice.

Florida odskočila v rozmezí 37. až 44. minuty na 4:0. Faul vysokou holí, za který obdržel Mason Lohrei 2+2 trestné minuty, využili hosté beze zbytku. Vladimir Tarasenko se prosadil z levého kruhu a rychlou kombinaci zakončil z prostoru před brankou Carter Verhaeghe.

Na začátku třetí třetiny oslabil tým Lauko za nedovolené bránění brankáři. Boston marně protestoval, že českého hráče natlačil na gólmana Aaron Ekblad. Lauko na trestné lavici vztekle mršti láhev s pitím o mantinel, fanoušci zasypali led.

Bruins navíc za vyloučení draze zaplatili: ranou od modré čáry zvýšil Brandon Montour.

Za necelé dvě minuty prožíval Lauko opačné pocity. Český útočník se radoval poprvé v play off ze své branky. Při signalizované výhodě dostal puk do levého kruhu, ze kterého skóroval střelou přes obránce pod horní tyčku.

V čase 48:31 založil Pastrňák průnikovou přihrávkou přečíslení, které zakončil Jake DeBrusk.

Při hře Bostonu bez brankáře ale uklidnil Floridu Sam Reinhart. Výhru zpečetil Rodrigues střelou bez přípravy z levého kruhu a využil tím čtvrtou přesilovou hru týmu ze šesti možností v zápase.

"Florida hrála dobře, my ne," shrnul trenér Bostonu Jim Montgomery utkání, ve kterém jeho svěřenci prohráli na střely 17:33. Od poslední třetiny navíc mužstvo postrádalo lídra Brada Marchanda, který odstoupil kvůli zranění.

"Zabojovali jsme ještě pro něj. Myslím si, že (David Pastrňák a Charlie McAvoy) odvedli dobrou práci, aby jej na střídačce zastoupili. Všichni naši hráči (ve třetí třetině) makali, jak by si Brad Marchand představoval," doplnil.

Hosté si pochvalovali, že se přesilovkové formace prosadily v pravý čas. "Lehce se teď říká, že to byla jen otázka času, ale byl jsem ohledně našich přesilových her optimistický. Byly lepší, než ukazovaly statistiky. A když děláte správné věci dokola, jednou to vyjde a zažijete mít dobrý večer. To se stalo," uvedl kouč vítězů Paul Maurice.

McDavid s Draisaitlem řádili

Vancouver vedl v základní hrací době třikrát o gól po trefách Eliase Petterssona, Brocka Boesera a Nikity Zadorova. Edmonton vždy odpověděl do sedmi minut. O vyrovnání se postarali Leon Draisaitl, Mattias Ekholm a Connor McDavid. Zápas rozhodl v čase 65:38 Evan Bouchard, jehož prudkou přihrávku od pravého mantinelu si srazil do vlastní sítě Ian Cole.

"Byli lepším týmem," uznal útočník Vancouveru J.T. Miller, který se svými spoluhráči z formace neubránil nejúdernější řadu soupeře. Draisaitl i McDavid byli u všech čtyř gólů se shodnou bilancí 1+3.

"Přehráli nás. Měli jsme šance, abychom vyhráli. Strávili ale v našem pásmu hodně času a těžko se bránili. Nevyhrávali jsme souboje u mantinelů, což se nám normálně nestává, v tom se musíme zlepšit," doplnil.

Vancouver přitom v minulém utkání vymazal McDavida, který poprvé v kariéře nevystřelil v zápase play off na branku. Aktivnější Canucks se blýskli i obratem z 1:4 na konečných 5:4. Ve druhém utkání ale McDavid vypálil pětkrát a Edmonton od třetí třetiny přestřílel domácí v poměru 18:4. Převahu korunoval vítězným gólem.

"Byl jsem spokojený s výkonem v první i druhé třetině, ale třetí byla naše nejlepší," uvedl trenér Edmonton Khris Knoblauch. "Zatlačili jsme je. Zjednodušili jsem hru a ukázali mnohem více nasazení než v prvním utkání," těšilo kouče.

2. kolo play off NHL:

Východní konference - 3. zápas:

Boston - Florida 2:6 (0:1, 0:2, 2:3)

Branky: 46. Lauko, 49. DeBrusk (Pastrňák) - 9. a 60. Rodrigues, 37. Tarasenko, 38. Verhaeghe, 44. Montour, 59. Reinhart. Střely na branku: 17:33. Diváci: 17.850. Hvězdy zápasu: 1. Barkov, 2. Rodrigues (oba Florida), 3. DeBrusk (Boston). Stav série: 1:2.

Západní konference - 2. zápas:

Vancouver - Edmonton 3:4 v prodl. (1:1, 2:1, 0:1 - 0:1)

Branky: 5. E. Pettersson, 21. Boeser, 39. Zadorov - 11. Draisaitl, 22. Ekholm, 46. McDavid, 66. Bouchard. Střely na branku: 19:31. Diváci: 18.985. Hvězdy zápasu: 1. McDavid, 2. Draisaitl (oba Edmonton), 3. Zadorov (Vancouver). Stav série: 1:1.

 

Právě se děje

Další zprávy