Žantovský: Jeden krok vpřed - 85 let zpátky

politika

<< VIDEO >> Generál na Pražském hradě zase perlil. Při příležitosti oslav výročí konce 2. světové války a osvobození od nacismu hrdě srovnal dnešní lokální konflikt na Ukrajině se světovou válkou již zmíněnou.

Žantovský: Jeden krok vpřed - 85 let zpátky
Vladimír Franta a Petr Žantovský
11. května 2024 - 07:20

Tedy vystavil na pomyslné misky vah 60 milionů obětí, z toho 27 milionů pocházejících ze zemí tehdejšího Sovětského svazu, 6 milionů Židů a jen tak mimochodem také přes 300 tisíc obyvatel protektorátu – a proti nim postavil jednoho Volodymyra Zelenského s jeho zájmy. Tedy pokud to jsou vůbec jeho zájmy. To je hodně velká nehoráznost od hlavy státu, která navíc prošla školením na komunistického rozvědčíka v boji proti západnímu imperialismu a dnes nás školí ze správné liberální demokracie.


A pak druhá věc, rovněž nesmrtelná, co do historického šlápnutí vedle, Pavel prohlásil, že bychom měli stát za Ukrajinci, proto, že si přece dobře pamatujeme, že v roce 1938 a 1968 jsme také stáli tváří v tvář agresi sami. Zapomněl však dodat, proč to bylo. Že nás ve štychu v Mnichově roku 1938 nechali naši nejlepší spojenci, Britové a Francouzi, a že nás po srpnu 1968 nechali ve štychu Američané v duchu své politiky détente, tedy, nemluvme si s Brežněvem do zájmů, jednou bude činit nějaké agrese on, jednou my, hlavně si to navzájem netorpédujme, ať máme „klid na práci“. Takže nějaké pražské jaro se pustilo s klidem dolů vodou.

Nejen tyto, ale mnoho další současných i historických souvislosti připomněli Vladimír Franta a Petr Žantovský v aktuálním, již 30. díle cyklu O lecčems a mnohém,



Všechny dosavadní díly cyklu pak jsou k vidění zde

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?