Hysteroskopie: moderní metoda diagnostiky a léčby v gynekologii

Publikuje: Nikola Macáková — 11. 05. 2024
Zdroj: Nikola Macáková - redakční text
Úvodní stránka » Hysteroskopie: moderní metoda diagnostiky a léčby v gynekologii

Hysteroskopie je klíčovou metodou pro diagnostiku a léčbu děložních patologií, nabízející rychlé a přesné výsledky.

„Hysteroskopie je endoskopická vyšetřovací metoda, která má významné využití v gynekologii. Díky této metodě mohou lékaři bez problémů nahlédnout do děložní dutiny, odebrat vzorek její tkáně nebo rovnou provést operační výkon v této dutině. Nejčastěji se hysteroskopie provádí kvůli atypickému krvácení, neplodnosti, odstranění polypů nebo myomů,“ uvádí v úvodu k danému tématu medicínský portál symptomy.cz.

Tato metoda se stala nezbytnou součástí moderní gynekologie, neboť poskytuje detailní pohled na děložní dutinu a umožňuje přesnou diagnostiku a efektivní léčbu řady onemocnění.

Co je hysteroskopie?

Hysteroskopie je zobrazovací vyšetření, při kterém se do děložní dutiny zavádí hysteroskop – tenká světelná trubice vybavená kamerou. Tento postup umožňuje lékaři prohlédnout děložní dutinu a identifikovat případné abnormality, jako jsou myomy, polypy, adenomyóza, nebo dokonce rakovina dělohy a endometria.

DŘÍVE JSME PSALI:

Stín zlověstného ohrožení: jak rakovina dělohy útočí nečekaně

Nikola Macáková — 29. 03. 2024
Rakovina dělohy je tichý zabiják, jehož varovné signály mohou být nenápadné. Zjistěte, jakým způsobem se diagnostikuje a léčí.

Účel, povaha, předpokládaný prospěch, následky a možná rizika zdravotního výkonu

Jak uvádí Národní zdravotnický informační portál (NZIP) samotným účelem výkonu je vyšetření (zobrazení) děložní dutiny a děložního hrdla a odebrání vzorků tkání. Pokud se naleznou známky patologického procesu, je postižená tkáň odstraněna pomocí nástrojů zavedených do dělohy přes hrdlo děložní. Získané tkáně jsou mikroskopicky vyšetřeny.

Bohužel žádný operační zákrok není zcela bez rizika. I přes velkou opatrnost a péči může během operace dojít ke komplikacím, které jsou naštěstí ve velké většině dobře rozpoznatelné a dobře řešitelné.

Možná rizika během operace:

  • silné krvácení s nutností podat krevní transfuzi,
  • poranění stěny děložní s následným krvácením, které je nutné ihned operačně ošetřit (laparoskopicky nebo břišním přístupem),
  • výjimečně, zejména při komplikovaném výkonu (obezita, srůsty, anatomické odchylky), neúmyslné poranění okolních orgánů (močový měchýř, močová roura, močovody, tlusté a tenké střevo, nervy); tato poranění mohou vést k rozšíření původního operačního výkonu nebo i k opakované operaci,
  • velmi vzácně se mohou objevit otlaky měkkých tkání a obrna nervů, které mohou vzniknout v důsledku polohy při operaci, tyto změny ve většině případů odezní během několika týdnů a málokdy zanechají trvalé následky,
  • další možné komplikace mohou vzniknout při podání narkózy; bližší informace Vám poskytne před operací přímo anesteziolog.

Možné pooperační komplikace:

  • infekce operační rány, dutiny děložní či močových cest s nutností podat antibiotika, velmi vzácně vytvoření hnisavého výpotku – abscesu, který je nutno vyprázdnit,
  • velmi vzácně se při aplikaci většího množství čiré tekutiny do dělohy, především při operační hysteroskopii, mohou vyskytnout známky převodnění organismu s oběhovými problémy, v takovém případě je pacientka převezena ke sledování na pooperační oddělení,
  • velmi vzácná je trombóza, tj. vznik krevních sraženin v žilách např. pánevního dna, a embolie, tedy zanesení těchto sraženin například do plic. V krajním případě může dojít k uzávěru cévního řečiště a smrtelným komplikacím.

Jiné možnosti, jejich vhodnost, přínosy a rizika

Podle dalších zveřejněných informací Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP) místo uvedeného lékařem doporučeného výkonu lze jako alternativu provést kyretáž hrdla a dutiny děložní. Při samotné kyretáži, která se provádí bez zrakové kontroly, se může stát, že patologicky změněná tkáň nebude odstraněna a diagnostikována a zůstane v děloze.

Průběh zdravotního výkonu

Operace se provádí v celkovém nebo místním znecitlivění. Přístup k dutině děložní je přes pochvu. Do dutiny děložní je zaveden hysteroskop (nástroj, pomocí kterého je možné zobrazit dutinu děložní) a po mírném naplnění děložní dutiny čirou kapalinou jsou optikou prohlédnuty děložní hrdlo a dutina a odebrány vzorky tkání. V případě nálezu většího patologického procesu je do dělohy zaveden širší tzv. operační hysteroskop. Tímto hysteroskopem jsou zavedeny do dělohy operační nástroje, pomocí kterých je proveden malý operační výkon v děložní dutině – např. odstranění polypu, úplné odstranění děložní sliznice apod. Často je k výkonu připojena abraze hrdla a těla děložního – odstranění („seškrábnutí“) sliznice kyretou,“ vysvětluje dále nzip.cz.

Výkon trvá cca 10–15 minut. Operační hysteroskopie trvá o něco déle. Operace přinese přesnou informaci o nálezu v děložní dutině. Získané tkáně jsou zaslány na mikroskopické vyšetření.

Průběh operace může být digitálně dokumentován a prezentován (fotodokumentace, videozáznam). Dokumentace bude provedena zcela anonymně, nebude zaznamenán žádný Váš charakteristický rozpoznávací znak (zejména obličej) a ani na základě propojení rozpoznávacích znaků s dalšími identifikačními znaky nebude možná plná Vaše identifikace,“ dodává nzip.cz.

Pro koho je hysteroskopie určena?

Hysteroskopie je indikována ženám, které trpí problémy jako jsou nepravidelná nebo abnormální krvácení, bolestivá menstruace, neplodnost způsobená děložními faktory, nebo opakované potraty. Tato metoda je také využívána pro kontrolu po operacích na děloze nebo pro odstranění reziduí po porodu či potratu.

Jaký lékař se hysteroskopii věnuje?

Hysteroskopii provádějí gynekologové, kteří mají specializaci v oblasti gynekologické endoskopie. Tito odborníci jsou vyškoleni v používání hysteroskopu a dalších příslušných nástrojů a technik, které jsou nezbytné pro bezpečné a účinné provedení vyšetření.

DŘÍVE JSME PSALI:

Krutý boj s rakovinou dělohy. Moderní léčba vs. nové možnosti

Nikola Macáková — 23. 04. 2024
Rakovina dělohy: historie, diagnózy a moderní léčebné metody. Pohled od minulosti až po nejnovější poznatky.

Možné komplikace

Ačkoliv jsou komplikace vzácné, mohou zahrnovat infekci, silné krvácení, zjizvení dělohy, nežádoucí účinky anestezie, nebo zánětlivé onemocnění pánve. Je důležité, aby pacientka kontaktovala lékaře v případě horečky, silné bolesti břicha, zimnice, nebo silného krvácení po zákroku. Hysteroskopie je významným pokrokem v gynekologické diagnostice a léčbě. Díky své přesnosti a minimální invazivitě se stala preferovanou metodou pro řadu gynekologických vyšetření. S rozvojem technologie a zvyšující se dostupností se hysteroskopie stává standardní součástí gynekologické péče,“ dodává Masarykův onkologický ústav.

Historie endoskopického vyšetření dělohy (hysteroskopie)

Počátky a vynález – Hysteroskopie, neboli endoskopické vyšetření dělohy je, jak již bylo v článku zmíněno diagnostický a terapeutický postup, který umožňuje lékařům vizuálně prozkoumat vnitřek děložní dutiny a cervikálního kanálu. Tento postup hraje klíčovou roli v gynekologii již po mnoho desetiletí.

První kroky k vyvinutí metod umožňujících vizualizaci vnitřních částí těla byly učiněny již v 19. století. K prvnímu pokusu o hysteroskopii došlo v roce 1869, kdy Pantaleoni použil zrcadlo k vyšetření děložní dutiny pro diagnostiku krvácení. Zrcadlo bylo osvětleno svíčkou, což bylo pro tehdejší dobu velkým pokrokem.

Vývoj a inovace – Významným milníkem v historii hysteroskopie bylo zavedení elektrického osvětlení, které přinesl Thomas Edison na konci 19. století. V roce 1901 německý lékař Georg Kelling provedl první hysteroskopický zákrok s použitím cystoskopu, který byl původně určen pro vyšetření močového měchýře. Toto vyšetření provedl na psu a později techniku aplikoval u žen. V roce 1925 Hans Christian Jacobaeus z Švédska použil podobnou techniku pro laparoskopii a thorakoskopii, což inspirovalo další vývoj v hysteroskopii.

DŘÍVE JSME PSALI:

Gynekologové upozorňují na účinnou prevenci gynekologických nádorů

Nikola Macáková — 06. 09. 2023
Pro ženské reprodukční orgány můžeme z pohledu prevence použít hezké přirovnání, že jsou jako exotické květiny.

Dalším klíčovým vývojem bylo v roce 1970 zavedení vláknové optiky, což značně zlepšilo kvalitu obrazu a umožnilo širší rozšíření hysteroskopických procedur. Díky vláknové optice se hysteroskop stál menším, flexibilnějším a efektivnějším nástrojem, což přineslo revoluci v diagnostických a terapeutických možnostech v gynekologii.

Moderní hysteroskopie – Od 80. let 20. století se hysteroskopie stala běžnější a bezpečnější díky pokrokům v technice a technologii, včetně lepšího osvětlení, výkonnějších kamer a zavedení nových nástrojů pro chirurgické zákroky. Dnes se hysteroskopie používá k řadě účelů, jako je odstranění polypů, myomů, diagnostika neplodnosti a léčba abnormalit vnitřního prostředí dělohy. Hysteroskopie prošla dlouhým vývojem od primitivních metod v 19. století až po vysoce sofistikované techniky používané dnes. Díky inovacím v oblasti medicínské technologie se hysteroskopie stala zásadním nástrojem v moderní gynekologii, umožňující lékařům provádět precizní diagnózy a efektivní léčbu s minimálním zásahem do těla pacientky.

Použité zdroje: symptomy.cz, nzip.cz, Masarykův onkologický ústav, mou.cz
redakční informace, poznatky a zdroje – redakční text*

Upozorňujeme, že informace, publikované články, rady a doporučení prezentované na webové stránce www.zdravizivot.cz neslouží jako náhrada za individuální lékařskou péči poskytovanou lékařem! Tyto informace nelze považovat za lékařskou konzultaci nebo doporučení pro konkrétního pacienta či pacienty. Informace zveřejněné na této stránce neslouží k nahrazování individuální léčby a jsou pouze obecnými informacemi na dané téma.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo ZŽ

O nás

Jsme internetový online magazín, který je zaměřen na zdraví, zdravotnictví, medicínu, vitalitu, harmonii, život a zdravý životní styl. Na webu nechybí ani známá onemocnění či babské rady a receptury. Naším partnerským projektem jsou UdálostiExtra.cz.

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu