Polární záře v Česku: Zemi zasáhla nejsilnější geomagnetická bouře za 20 let

Podle americké agentury pro oceán a atmosféru (NOAA) se v pátek na Zemi objevila nejsilnější geomagnetická bouře od roku 2003. Na řadě míst světa včetně Česka tak byla pozorovatelná polární záře.

Tento jev způsobila solární erupce a vedla k výskytu polárních září na různých místech planety, včetně Česka. NOAA vydala varování před možnými přerušeními v systémech satelitní navigace a elektřiny.

Bouře, která bude pokračovat do neděle, může mít negativní dopady na technologie, většinu lidí na Zemi ale přímo neovlivní.

Polární záře, známá také jako aurora borealis na severní polokouli a aurora australis na jižní polokouli, je přírodní jev způsobený interakcí slunečního větru s magnetosférou Země. Sluneční vítr je proud nabitých částic unášených ze Slunce do vesmíru.

Když tyto částice vstupují do magnetosféry Země, interagují s atomovými částicemi v atmosféře, což vyvolává emisi světla různých barev. Polární záře se obvykle pozorují ve vyšších zeměpisných šířkách, blíže k magnetickým pólům, ale během silných geomagnetických bouří mohou být viditelné i ve více jižních nebo severních oblastech.

Tyto záře mají obvykle podobu mihotajících se barevných sloupů nebo oblaků na obloze. Jsou jedním z nejvýraznějších a nejkrásnějších astronomických jevů, které lze pozorovat na Zemi. 

Související

Více souvisejících

Polární záře

Aktuálně se děje

včera

Záporožská jaderná elektrárna

Situace okolo Záporožské jaderné elektrárny zůstává nejistá

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) Rafael Mariano Grossi při úvodním projevu před Radou guvernérů IAEA varoval před situací v Záporožské jaderné elektrárně, největší svého druhu na Ukrajině a desáté největší na světě. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Fiala

Fiala prozradil, kdy se Česko zbaví závislosti na ruské ropě

Česko se závislosti na ruské ropě zbaví nejpozději do poloviny příštího roku. Termín záleží na dokončení rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Následně požádá o zrušení výjimky na dovoz ruské ropy. Dnes to oznámil premiér Petr Fiala.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusové poslaly rakety na Dnipro. Několik zraněných včetně dětí

Sedm lidí včetně dvou dětí utrpělo zranění při úterním ruském útoku na ukrajinské město Dnipro, odkud hlásí i poškození civilní infrastruktury. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy