Poslankyně Opltová se vztahem s Řehkou do střetu zájmů nedostala, zní ze sněmovního výboru

Poslankyně STAN Michaela Opltová se jako členka sněmovního branného výboru nedostala do střetu zájmů v souvislosti se svým vztahem s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou, míní koaliční místopředsedové výboru. Jan Hofmann (ODS) a Josef Flek (STAN) poukazují na to, že výbor se zabývá záležitostmi ministerstva obrany.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslankyně Michaela Opltová

Poslankyně Michaela Opltová | Zdroj: Starostové a nezávislí

„Nevidím důvod, proč by kvůli soukromí měla paní poslankyně rezignovat. Výbor pro obranu řeší záležitosti ministerstva obrany, proto střet zájmů nenastane,“ uvedl Hofmann. Podle Fleka partnerský vztah Řehky a Opltové činnost výboru neovlivní, oba jsou podle něho profesionálové. „Jejich vztah nebude mít dopad na kontrolní činnost výboru, která se vztahuje k vládě, potažmo k resortu ministerstva obrany,“ uvedl.

Hofmann se pozastavil nad enormním zájmem o Řehkovo a Opltové soukromí. Podle Hofmanna jde čistě o jejich soukromou věc. „Budu rád, když budou šťastní a nestanou se terčem zbytečných útoků,“ doplnil Flek.

Předseda výboru Lubomír Metnar z opozičního hnutí ANO serveru Seznam Zprávy řekl, že jde o osobní věc dvou dospělých lidí. „Věřím, že si ty hranice uhlídají. Sám tam střet zájmů nevidím a z minulosti si nevybavuji žádnou situaci z výboru, která by vzbuzovala pochybnosti,“ sdělil serveru.

Řehka ve čtvrtek na sociální síti X napsal, že je s manželkou v odluce a požádal o respektování soukromí. O den později server Blesk.cz napsal, že Řehkovou partnerkou je Opltová, jež se posléze k možnému střetu zájmů rovněž vyjádřila. „Výbor pro obranu Poslanecké sněmovny kontroluje vládu v oblasti obrany, tudíž ministra a ministerstvo, nikoliv armádu a náčelníka generálního štábu. Obavy z něčeho takového jsou opravdu zbytečné,“sdělila na síti X.

Zhruba před 12 lety rezignovala na členství ve sněmovním bezpečnostním výboru nynější ministryně obrany Jana Černochová (ODS) poté, co se její tehdejší partner, nynější senátor a hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) stal policejním prezidentem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme